Μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν οι έγκυοι αλλά και τα παιδιά τους, αν οι υποψήφιες μητέρες υποφέρουν από ημικρανίες κατά την περίοδο της κύησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη μελέτη από τη Δανία που δημοσιεύθηκε στο Headache.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 22.841 εγκύους με ημικρανίες και τις συνέκριναν με 228.324 εγκύους χωρίς ημικρανίες διαπιστώνοντας ότι η διαταραχή σχετιζόταν με προβλήματα υπέρτασης της εγκυμοσύνης καθώς επίσης και με περιστατικά αποβολών.
Παράλληλα τα βρέφη μητέρων με ημικρανία είχαν υψηλότερες πιθανότητες να γεννηθούν λιποβαρή, να εμφανίσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και επεισόδια υψηλού πυρετού συγκριτικά με τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς ημικρανίες.
«Προηγούμενες, μικρότερες μελέτες έχουν δείξει ορισμένα παρόμοια αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και του χαμηλού βάρους γέννησης του βρέφους, αλλά τα ανησυχητικά ευρήματα για τους άλλους νευρολογικούς και νεογνικούς κινδύνους είναι καινούρια», δήλωσε o Nils Skajaa εκ των συγγραφέων της μελέτης.
«Αυτή η νέα, μεγαλύτερη μελέτη παγιώνει αυτά που είναι ήδη γνωστά για την επίδραση της ημικρανίας στις εγκύους», δηλώνει η Δρ. Tina Nguyen, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας δεδομένα από από το ληξιαρχείο της Δανίας αξιολόγησαν εγκυμοσύνες από το 2005 έως το 2012. Σχεδόν το 8% των γυναικών με ημικρανία έπασχε από υπέρταση και το 11,3% απέβαλε, ενώ στις γυναίκες χωρίς ημικρανία τα ποσοστά ήταν 5% και 10,3% αντίστοιχα.
Ανάμεσα στα βρέφη που γεννήθηκαν από τις γυναίκες με ημικρανία το 6,1% είχε χαμηλό βάρος γέννησης συγκριτικά με το 5,1% των βρεφών των οποίων οι μητέρες δεν υπέφεραν από ημικρανία.
Επιπλέον το 25,4% των γυναικών με ημικρανία γέννησαν με καισαρική τομή συγκριτικά με το 22,3% των γυναικών της ομάδας ελέγχου.
Αφού υπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα, οι γυναίκες με ημικρανία είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο για υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 10% υψηλότερο κίνδυνο για αποβολή, ενώ τα βρέφη είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο να γεννηθούν με χαμηλό βάρος γέννησης και 20% υψηλότερο κίνδυνο γέννησης με καισαρική τομή.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών οι γυναίκες που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την ημικρανία δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων συγκριτικά με τις γυναίκες που απέφευγαν τη φαρμακευτική αγωγή.