Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και μιας μορφής της -δημοφιλούς πλέον- διαλειμματικής νηστείας αναδεικνύεται σε μια αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου της υγείας των ασθενών με λιπώδη ηπατική νόσο και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.
Μελετώντας συνολικά 80 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν το πλάνο διατροφής της εναλασσόμενης ημερήσιας νηστείας (Alternate-Day Fasting) και ένα πλάνο άσκησης, κατάφεραν να βελτιώσουν την υγεία τους.
Ειδικότερα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε ένα διάστημα τριών μηνών τα άτομα που γυμνάζονταν και ακολουθούσαν μια εναλλαγή στις ημέρες νηστείας και κανονικής πρόσληψης θερμίδων -καταναλώνοντας δηλαδή χωρίς περιορισμό τη μία ημέρα και τρώγοντας 500 θερμίδες ή λιγότερες την επόμενη-, παρατήρησαν διαφορές στους δείκτες για την ηπατική νόσο: αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο ηπατικό λίπος, βάρος και μειωμένες τιμές στα ένζυμα τρανσαμινάσης αλανίνης (ALT).
Για την κλινική δοκιμή της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις τέσσερις ομάδες: σε μια ομάδα νηστείας εναλλασσόμενων ημερών, μια ομάδα αερόβιας άσκησης, μια συνδυαστική ομάδα και των δύο και μια ομάδα ελέγχου, στην οποία οι συμμετέχοντες δεν έκαναν καμία αλλαγή στη ρουτίνα τους.
Οι συμμετέχοντες των διατροφικών ομάδων παρακολουθούσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη, ενώ αντίστοιχα οι συμμετέχοντες στις ομάδες άσκησης χρησιμοποιούσαν ένα ελλειπτικό μηχάνημα στο εργαστήριο για μία ώρα, πέντε φορές την εβδομάδα.
Όπως σημειώνει και η συγγραφέας της μελέτης Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας, τα ευρήματα ήταν «αρκετά εντυπωσιακά»: «Όταν συγκρίναμε τα αποτελέσματα των ομάδων της μελέτης μας, είδαμε ξεκάθαρα ότι οι ασθενείς σε καλύτερη κατάσταση ήταν στην ομάδα που ακολούθησε την εναλλασσόμενη ημερήσια νηστεία και ασκούνταν πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στα άτομα που έκαναν μόνο δίαιτα ή μόνο άσκηση δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιες βελτιώσεις, γεγονός που ενισχύει τη σημασία αυτών των δύο σχετικά ανέξοδων τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, για τη συνολική υγεία και την καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών, όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος» επισημαίνει.
H καθηγήτρια σημείωσε ότι η μελέτη δεν εξέτασε εάν η εναλλασσόμενη ημερήσια νηστεία ήταν καλύτερη ή χειρότερη από άλλες μορφές δίαιτας όταν συνδυαζόταν με την άσκηση, αλλά εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι πολύ λίγοι συμμετέχοντες εγκατέλειψαν τη μελέτη.
«Οι διατροφικές παρεμβάσεις εναλλασσόμενης νηστείας και άσκησης είναι μερικές φορές δύσκολο να τηρηθούν και σε προηγούμενες μελέτες υπήρχαν σημαντικά ποσοστά εγκατάλειψης. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπήρξε πολύ υψηλή προσκόλληση στις παρεμβάσεις αυτές» τονίζει, υποθέτοντας ότι το χρονικό σημείο έναρξης της μελέτης, που συνέκλινε με την αρχή της πανδημίας το 2020, θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη διαφοροποίηση.
Διαβάστε επίσης
Λιπώδες ήπαρ: Οι τρεις σιωπηλοί εχθροί του ήπατος – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Ήπαρ: Πόσο το απειλεί η κοιλίτσα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι