Ένα αντινεοπλασματικό φάρμακο θα μπορούσε να εξασφαλίσει ποιοτικό γήρας και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ και τη δημοσίευσή τους στο Nature Aging, η «θαυματουργή» δραστική ουσία είναι η αλπελισίμπη (alpelisib), ένας α-ειδικός κατηγορίας I αναστολέας φωσφατιδυλινοσιτόλης 3-κινάσης (PI3Kα). Όσο και αν η αιωνιότητα φαντάζει κουραστική, όλοι μάλλον θα ήθελαν να ζήσουν κατά 10% έως τρία χρόνια παραπάνω χάρη στα πολλά υποσχόμενα ευρήματα για το αντικαρκινικό φάρμακο.
Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικα ποντίκια (ενός έτους), η πειραματική ομάδα ακολουθούσε ένα πρόγραμμα διατροφής με λήψη αλπελισίμπης και η ομάδα ελέγχου την ίδια δίαιτα χωρίς το φάρμακο. Τα ποντίκια που λάμβαναν το φάρμακο έζησαν περισσότερο, παρουσιάζοντας ενδείξεις καλύτερης υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως καλύτερο συντονισμό (έλεγχο κινήσεων) και δύναμη. Ωστόσο οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς αυτή τη χρήση του φαρμάκου σε ανθρώπους λόγω ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών που εκδηλώθηκαν και σχετίζονται με το γήρας, μεταξύ των οποίων χαμηλότερη οστική μάζα.
«Το γήρας δεν σχετίζεται μόνο με το προσδόκιμο ζωής αλλά και την ποιότητά της. Ως εκ τούτου, ήμασταν στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέθηκε όχι μόνο με περισσότερα χρόνια αλλά και πιο υγιή γήρανση. Επί του παρόντος εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε πώς συμβαίνει αυτό» σχολίασε ο Δρ Chris Hedges.
Όπως επισημαίνουν βέβαια οι ερευνητές, απαιτείται ακόμα μεγάλος όγκος μελέτης και κανείς δεν θα πρέπει να σκεφτεί τη λήψη του φαρμάκου με δική του πρωτοβουλία για να επιτύχει τη μακροζωία, λόγω των παρενεργειών. «Η μελέτη αυτή ωστόσο εντοπίζει μηχανισμούς κρίσιμους για τη γήρανση που θα φανούν χρήσιμοι στις μακροπρόθεσμες προσπάθειές μας για παράταση της διάρκειας ζωής και καλής υγεία. Προτείνει έπειτα τη δυνατότητα ανεύρεσης πιθανών βραχυπρόθεσμων θεραπειών με αυτό το φάρμακο για τη αντιμετώπιση ορισμένων μεταβολικών καταστάσεων υγείας, κάτι που εξετάζουμε τώρα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Troy Merry.
«Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν στη PI3Kα για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς τα στοιχεία συνηγορούν ότι θα ήταν χρήσιμα για τη θεραπεία καρκίνων, δεδομένου ότι σε πολλές κακοήθειες παρατηρείται αυξημένη ενεργοποίηση αυτής της οδού. Κατά συνέπεια, είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να βρουν εφαρμογή και σε άλλους τομείς και να αποκαλύψουν νέους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθήσεων σχετιζόμενων με το γήρας» κατέληξε ο Δρ Merry.
Διαβάστε επίσης: