Η αντίσταση στα αντιβιοτικά κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες απειλές για τη Δημόσια Υγεία. Η ανάγκη επομένως για την εύρεση νέων λύσεων για την καταπολέμηση των ανθεκτικών βακτηρίων και τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών είναι μεγάλη.
Στο πλαίσιο αυτό μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers στη Σουηδία παρουσίασε ένα νέο σπρέι που μπορεί ακόμη και να σκοτώσει ανθετικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω σε πληγές καθώς και σε εμφυτεύματα ή άλλες ιατρικές συσκευές.
«Η καινοτομία αυτή φαίνεται ότι έχει διπλή επίδραση στη μάχη κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά» σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Martin Anderson καθγητής του Τμήματος Χημιας και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Chalmers και εξηγεί ότι το υπό μελέτη υλικό έχει φανεί αποτελεσματικό κατά διαφόρων τύπων βακτηρίων συμπεριλαμβανομένων και των ανθεκτικών στα αντιοβιοτικά μικροβίων όπως ο MRSA, o χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη, ενώ παράλληλα έχει τη δυναμική να προλάβει τις λοιμώξεις και να μείωσει την ανάγκη λήψης αντιβιοτικών.
Το υπο μελέτη υλικό αποτελείται από μικρά μόρια υδρογέλης επενδεδυμενα με ένα τύπο πεπτιδίου που εξοντώνει και δεσμεύει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Η πρόσδεση των πεπτιδίων στα σωματίδια παρέχει ένα προστατευτικό περιβάλλον που αυξάνει την σταθερότητα των πεπτιδίων. Αυτή η ιδιότητα τους τα καθιστά συμβατά με τα σωματικά υγρά όπως το αίμα, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση αδραναποιεί τα πεπτίδια, δυσκολεύοντας τη χρήση τους στην κλινική πράξη. Σε προηγούμενες μελέτες οι ερευνητές έδειξαν ότι τα πεπτίδια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα υλικά φροντίδας τραυμάτων. Οι δύο νέες έρευνές τους δείχνουν ότι αυτό το βακτηριοκτόνο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σπρέι ή ως επικάλυψη ιατρικών συσκευών που εισάγονται στο σώμα. Πρόκειται για ένα βήμα προόδου που ανοίγει νέους ορίζοντες στη χρήση αυτής της καινοτομίας.
Εξουδετερώνει τα βακτήρια χωρίς να επηρεάζει την επούλωση των πληγών
Το καινοτόμο σπρέι φτάνει βαθιά στους τραυματισμένους ιστούς και άλλες ανοιχτές περιοχές του σώματος όπου μπορούν να εισέλθουν τα βακτήρια, είναι εύκολο στη χρήση και πολύ χρήσιμο στην φροντίδα και πρόληψη των μολύνσεων. Θεωρείται δε από τους σχεδιαστές του ανώτερο των υπαρχόντων σπρέι και απολυμαντικών.
Όπως εξηγούν η υπο μελέτη ουσία δεν είναι τοξική και δεν επηρεάζει τα ανθρώπινα κύτταρα. Ακόμη σε αντίθεση με τα υπάρχοντα βακτηριοκτόνα σπρέι δεν επηρεάζει τη διδικασία επούλωσης του σώματος. Επίσης θεωρείται πιο γρήγορο στη δράση του σε σύγκριση με άλλα σπρέι.
Μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από υλικά που εισάγονται στο σώμα
Για θεραπείες στις οποίες υλικά όπως εμφυτεύματα και καθετήρες εισάγονται στο σώμα, οι λοιμώξεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Επομένως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα αντιβακτηριακά βιοϋλικά (υλικά που θεραπεύουν, αντικαθιστούν ή τροποποιούν όργανα, ιστούς ή λειτουργίες του σώματος). Είναι γνωστό ότι μια από τις κύριες πηγές νοσοκομειακής λοίμωξης προέρχεται από τη χρήση ουροποιητικών καθετήρων. Η επίστρωση των καθετήρων με το καινοτόμο σπρέι θεωρείται ότι θα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση αυτού του κινδύνου και την πρόληψη των λοιμώξεων.
Διαβάστε επίσης
Ανθεκτικά μικρόβια: Η απλή κίνηση που φρενάρει την εξάπλωσή τους και σώζει ζωές
Μικροβιακή αντοχή: Λιγότερα ανθεκτικά βακτήρια με αυτά τα αντιβιοτικά
ΠΟΥ: Πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα έγιναν τα βακτήρια που προκαλούν επικίνδυνες λοιμώξεις