Δικαιολογίες τέρμα! Υπάρχει σοβαρός λόγος να χάσετε την κοιλίτσα που σας δίνει τόση… γοητεία και αυτός είναι να παραμείνετε γοητευτικοί, αλλά και δυνατοί σε μεγαλύτερη ηλικία.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όσλο είναι κατηγορηματικοί. Η ευθραυστότητα και η αδυναμία που παρατηρείται συχνά καθώς περνούν τα χρόνια, μπορεί να αποφευχθεί αρκεί να διατηρούμε το βάρος μας σταθερό και εντός των φυσιολογικών ορίων.
Στο πλαίσιο της έρευνας Tromsø παρακολουθήθηκαν επί 21 έτη 4.500 ενήλικες άνω των 45 ετών, μέσου όρου ηλικίας 51 ετών. Για τον ορισμό της ευθραυστότητας/αδυναμίας ή της πρόδρομης αυτής κατάστασης, έπρεπε να ισχύουν τρία έως πέντε ή δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα αντίστοιχα: μη σκόπιμη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδύναμη λαβή χεριού, χαμηλή ταχύτητα βάδισης και χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Οι αδύναμοι/εύθραυστοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από πτώσεις, νοσηλείες, μειωμένη ποιότητα ζωής και θάνατο.
Η έρευνα που δημοσιεύθυηκε στο BMJ Open κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπέρβαροι μεσήλικες το 1994 είχαν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες ευθραυστότητας το 2015. Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ότι η συσσώρευση κιλών περιμετρικά της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας στην τρίτη ηλικία.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περίμετρος της μέσης αξιολογήθηκαν συνδυαστικά και μεμονωμένα ως παράγοντες κινδύνου αδυναμίας στην τρίτη ηλικία.
Το 2015-16, 28% των συμμετεχόντων ήταν στο πρόδρομο στάδιο της ευθραυστότητας, 1% ήταν αδύναμοι και 70,5% ήταν ακόμη δυνατοί. Συνολικά 51% όσων ήταν δυνατοί και 55% όσων ήταν στο πρόδρομο στάδιο της αδυναμίας ήταν γυναίκες.
Συνολικά όσοι εισήλθαν στην έρευνα όντας υπέρβαροι το 1994 διέτρεχαν δυόμιση φορές υψηλότερο κίνδυνο να είναι αποδυναμωμένοι ή εξαιρετικά αδύναμοι μετά από είκοσι χρόνια συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ. Για την αυξημένη περίμετρο της μέσης επίσης, τόσο για όσους είχαν φυσιολογικό βάρος μεν, αλλά με κοιλίτσα όσο και για οσους ήταν υπέρβαροι με κοιλιά, διαπιστώθηκε ότι αυξανόταν ο κίνδυνος ευαλωτότητας στην τρίτη ηλικία.
Πιο αδύναμοι ήταν και όσοι πάχυναν σταδιακά στη διάρκεια του διαστήματος παρακολούθησης ή απέκτησαν κεντρικού τύπου παχυσαρκία – δηλαδή έκαναν κοιλιά.
Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί αφορά την αυξημένη φλεγμονώδη κατάσταση των λιποκυττάρων, αλλά και την απώλεια μυικής δύναμης και σθένους λόγω του φορτίου του βάρους στο σώμα.
Το βέβαιο είναι ότι η έρευνα μας δίνει ένα πολύ καλό λόγο να προσέξουμε το βάρος μας στη μέση ηλικία, εάν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς στην τρίτη ηλικία.
Διαβάστε ακόμη
Έχετε κοιλιά; Δείτε ποιο πρόβλημα σεξουαλικής λειτουργίας σας απειλεί