Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μιας λοίμωξης στο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν πεδίο έρευνας για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale. Η πανδημία του κορωνοϊού επίσπευσε, όμως, την ανάγκη για απαντήσεις σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται το ανοσοποιητικό σύστημα όταν επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από μια λοίμωξη.
Με επικεφαλής τον δρ. John Tsang, καθηγητής ανοσοβιολογίας και βιοϊατρικής μηχανικής στο Yale, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε αυτή την υπόθεση και συμπέρανε ότι εξαρτάται από το φύλο του ατόμου, σύμφωνα και με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές ανέλυσαν συστηματικά τις ανοσολογικές αντιδράσεις υγιών ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης. Από τα δεδομένα αυτά, συνέκριναν στη συνέχεια τις αντιδράσεις μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, και εκείνων που παρουσίασαν ήπια συμπτώματα αλλά ανάρρωσαν.
Προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα ανταποκρίθηκε πιο ισχυρά στο αντιγριπικό εμβόλιο από ό,τι οι γυναίκες που είχαν νοσήσει με ήπια συμπτώματα ή οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον ιό.
Στην πραγματικότητα, η αρχική ανοσολογική κατάσταση των ανδρών που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 μεταβλήθηκε με τρόπους που άλλαξαν την απόκριση σε μια έκθεση διαφορετική από τον ιό SARS-CoV-2, δήλωσαν οι συγγραφείς.
«Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν, καθώς οι γυναίκες συνήθως αναπτύσσουν ισχυρότερη συνολική ανοσολογική απόκριση σε παθογόνους μικροοργανισμούς και εμβόλια, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα» ανέφερε σχετικά ο δρ. John Tsang.
Τα ευρήματα ενδεχομένως να συνδέονται με μια παρατήρηση που έγινε στις αρχές της πανδημίας: Οι άνδρες παρουσίαζαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μια ανεξέλεγκτη ανοσολογική αντίδραση, σε σύγκριση με τις γυναίκες μετά τη μόλυνση από τη λοίμωξη COVID-19.
Ωστόσο, ακόμη και ήπιες περιπτώσεις COVID-19, όπως υποδηλώνουν τα νέα ευρήματα, μπορεί να προκαλούν ισχυρότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, με αποτέλεσμα πιο έντονες λειτουργικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών, ακόμη και πολύ μετά την ανάρρωση.
Για παράδειγμα, οι άνδρες που είχαν μολυνθεί προηγουμένως παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα κατά της γρίπης, αλλά και αυξημένα επίπεδα ιντερφερόνης, η οποία παράγεται από τα κύτταρα ως απόκριση στις λοιμώξεις ή στα εμβόλια. Σε γενικές γραμμές, οι υγιείς γυναίκες είχαν ισχυρότερες αντιδράσεις ιντερφερόνης συγκριτικά με τους άνδρες.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι μακροχρόνιες επιδράσεις του κορωνοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας, λόγω του συνδρόμου της long Covid, που αποτελεί μείζονα ανησυχία για την υγεία.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Πότε είναι έως και δέκα φορές μικρότερος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης
Κορωνοϊός – Omicron: Τα σούπερ κύτταρα που θα βάλουν τέλος στην πανδημία