Ο εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις, ειδικά όταν ήταν πρόσφατες, περιόρισαν την εξάπλωση της COVID-19 στις φυλακές της Καλιφόρνια κατά το πρώτο κύμα της παραλλαγής Omicron, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Francisco που εξέτασε τη μετάδοση του ιού μεταξύ συγκρατούμενων που ζούσαν στο ίδιο κελί.
Η μελέτη καταδεικνύει τα οφέλη του εμβολιασμού και των ενισχυτικών δόσεων στη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ακόμη και σε πιο κλειστά και περιορισμένα περιβάλλοντα όπου πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται. Επίσης τα στοιχεία αποκαλύπτουν την πρόσθετη προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός σε όσους είχαν ήδη νοσήσει στο παρελθόν. Η πιθανότητα μετάδοσης μειώθηκε κατά 11% για κάθε πρόσθετη δόση.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε πυκνούς πληθυσμούς όπως στις φυλακές, τα εμβόλια αποδείχθηκε ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από λοιμώξεις Covid με την παραλλαγή Omicron.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από περισσότερες από 20.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις Omicron στις φυλακές της Καλιφόρνια, υπήρξαν μόλις 31 νοσηλείες και κανένας θάνατος από Covid-19.
Επίσης, οι εμβολιασμένοι κρατούμενοι που νόσησαν είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό: 28% έναντι 36% για τους μη εμβολιασμένους.
Αλλά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού αυξανόταν κατά 6% για κάθε πέντε εβδομάδες που περνούσαν από την τελευταίo εμβολιασμό.
Η φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση είχε επίσης προστατευτική δράση. O κίνδυνος μετάδοσης του ιού ήταν 23% για κάποιον με επαναμόλυνση σε σύγκριση με 33% για κάποιον που δεν είχε ποτέ μολυνθεί.
«Πολλά από τα οφέλη των εμβολίων για τη μείωση της μολυσματικότητας προήλθαν από άτομα που είχαν λάβει αναμνηστικές δόσεις και όσα είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί», δήλωσε ο Nathan Lo, MD, PhD, ερευνητής στο Τμήμα HIV, Λοιμωδών Νοσημάτων και Παγκόσμιας Ιατρικής στο UCSF και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στις Nature Medicine. «Τα ευρήματά μας σχετίζονται ιδιαίτερα με τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού που κρατείται σε σωφρονιστικά ιδρύματα».
Όσοι είχαν υβριδική ανοσία, τόσο από μόλυνση όσο και από εμβολιασμό, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό. Το ήμισυ της προστασίας αυτής προήλθε από την φυσική ανοσία και το άλλο μισό από τον εμβολιασμό.
Οι ερευνητές είπαν ότι ήταν ικανοποιημένοι που διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός παρέχει πρόσθετη προστασία ακόμη και σε όσους είχαν ήδη μολυνθεί, αλλά εξεπλάγησαν από το πόσο συνέχισε να εξαπλώνεται η μόλυνση, παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των κρατούμενων (59% των κρατούμενων και 41% του προσωπικού).
«Ανεξάρτητα από τα οφέλη από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στη μελέτη μας», δήλωσε η Sophia Tan, ερευνήτρια στο εργαστήριο του Δρ Lo και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα υποστηρίξουν τις συνεχείς προσπάθειες για την προστασία αυτού του ευάλωτου πληθυσμού (των φυλακών)».
Διαβάστε επίσης
Εμβολιασμός – Διστακτικότητα: Τι ρόλο έπαιξαν οι αγχώδεις διαταραχές