Μήπως φροντίζετε κι εσείς τους ηλικιωμένους σας γονείς παράλληλα με τα παιδιά σας; Τότε ανήκετε στη λεγόμενη γενιά… «σάντουιτς». Όσα άτομα ανήκουν σε αυτή τη γενιά, δέχονται μια πίεση δύο ταχυτήτων: από τη μία έχουν επωμιστεί τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου γονέα, αλλά και, από την την άλλη, έχουν και την ευθύνη των παιδιών τους.
Σύμφωνα όμως με νεότερη μελέτη, οι συγκεκριμένοι φροντιστές βρίσκονται σε δεινότερη θέση, σε σύγκριση με όσους φροντίζουν απλώς έναν γονέα, καθώς είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν οικονομικά και συναισθηματικά προβλήματα και να νιώθουν εξάντληση, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Σε αυτή την κατηγορία φροντιστών ανήκουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των Αμερικανών ενηλίκων.
«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα ερευνητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή την ομάδα. Έτσι, η έρευνά μας είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό και να εκτιμήσει πώς διαφέρουν από άλλους τύπους φροντιστών» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Lianlian Lei, ερευνήτρια υπηρεσιών υγείας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι δεν εντυπωσιάστηκαν από τον αριθμό των ατόμων αυτών, καθώς είναι μια πραγματικότητα που όλοι λίγο πολύ τη ζούμε στον περίγυρό μας.
Για να διαπιστωθεί το εύρος και πόσο πραγματικά επιζήμια είναι αυτή η διπλή επιβάρυνση της φροντίδας, οι ερευνητές ανέτρεξαν στα ευρήματα της Εθνικής Μελέτης Φροντίδας του 2015 και της Εθνικής Μελέτης Τάσεων Υγείας και Γήρανσης των ΗΠΑ.
Σε αυτές τις μελέτες συμμετείχαν συνολικά περίπου 1.100 άνδρες και γυναίκες που φρόντιζαν περίπου 1.100 παιδιά κάτω των 18 ετών και περίπου 1.650 ενήλικες άνω των 65 ετών. Περίπου το 60% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.
Συνολικά, σχεδόν το 24% των συμμετεχόντων στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι φρόντιζαν τόσο έναν ανήλικο όσο και έναν ηλικιωμένο. Ο χρόνος που αφιέρωναν για τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου ήταν περίπου ο ίδιος για κάθε ομάδα: 77 ώρες μηνιαίως μεταξύ εκείνων που παρείχαν διπλή φροντίδα, σε σύγκριση με 72 ώρες μηνιαίως μεταξύ των ατόμων που φρόντιζαν μόνο έναν ηλικιωμένο.
Ωστόσο, το 24% των ενηλίκων που παρείχαν διπλή φροντίδα ανέφεραν οικονομικές δυσκολίες, σε σύγκριση με μόλις το 12% των ενηλίκων που φρόντιζαν μόνο τους ηλικιωμένους γονείς. Δεν ήταν όμως τα μοναδικά τους εμπόδια, καθώς η ψυχολογία τους ήταν εξίσου επιβαρυμένη κατά 44% έναντι 32%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ένας στους πέντε που φρόντιζε μόνο έναν ηλικιωμένο γονέα δήλωνε εξαντλημένος, σε αντίθεση με έναν στους τέσσερις που φρόντιζαν ταυτόχρονα γονείς και παιδιά.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το πρόσθετο αυτό βάρος αυτής της γενιάς περνάει απαρατήρητο σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. «Παραδοσιακά, το έργο της φροντίδας, τόσο των ηλικιωμένων όσο και των παιδιών, πέφτει δυσανάλογα στις γυναίκες» σημειώνει η δρ. Lianlian Lei, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της μελέτης.
Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά και το άγχος
Ηλικιωμένοι: Όσο πιο κοινωνικοί, τόσο πιο υγιείς