Το σύνδρομο long Covid αποτελεί πλέον φλέγον ζήτημα για τους επιστήμονες όσο η πανδημία οδεύει προς τη λήξη της, καθώς ο αριθμός των ασθενών όλο και αυξάνεται.
Παρόλα αυτά, δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς δε διαφέρουν σημαντικά από αυτά άλλων λοιμώξεων, όπως η γρίπη ή άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευημερία βιώνουν και οι ασθενείς που νοσούν από άλλες ασθένειες που δε σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πίσω από αυτή την επιδείνωση της υγείας των ατόμων κρύβεται το άγχος από την πανδημία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2020 και του Σεπτεμβρίου του 2021 από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μια περίοδος που τα εμβόλια άρχισαν να γίνονται ευρέως διαθέσιμα
Για την πραγματοποίησή της, επιστράτευσαν 1.000 άτομα άνω των 18 ετών από οκτώ τοποθεσίες – μεταξύ των οποίων το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Χιούστον και η Φιλαδέλφεια. Οι συμμετέχοντες είχαν πρόσφατα αναρρώσει από οξεία αναπνευστική λοίμωξη – με συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας και ρινική καταρροή.
Στην έναρξη της μελέτης, το κάθε άτομο εξετάστηκε για τον κορωνοϊό και στη συνέχεια συμπλήρωσε μια έρευνα σχετικά με τη σοβαρότητα των τυχόν συμπτωμάτων. Από αυτούς, σχεδόν οι 7 στους 10 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με τους υπόλοιπους να νοσούν με κάποια άλλη αναπνευστική λοίμωξη.
Τρεις μήνες αργότερα, επανεξετάστηκαν σχετικά με τα συμπτώματά τους, για να διαπιστωθεί πώς αυτά είχαν αλλάξει.
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι τρεις μήνες μετά , ο βήχας, ο πυρετός, οι πονοκέφαλοι και η κόπωση – τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο long Covid, ήταν συχνότερα στην ομάδα που δεν είχε ποτέ νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Συνολικά, το 54% των ατόμων με αναπνευστική λοίμωξη δήλωσε ότι εξακολουθούσαν να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα της λοίμωξης τρεις μήνες αργότερα. Αντίθετα, το 46% των ατόμων με θετικό τεστ Covid δήλωσαν ότι εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα.
Εντούτοις, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι μεροληπτικά, επειδή τα άτομα που ήταν βαριά άρρωστα δεν ήταν σε θέση να λάβουν μέρος στη μελέτη.
«Πολλές ασθένειες, όπως και ο κορωνοϊός, μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά την αίσθηση ευεξίας και διαρκούν μήνες μετά την αρχική μόλυνση, γεγονός που παρατηρήθηκε και σε αυτή τη μελέτη» επισημαίνει η δρ. Lauren Wisk, ερευνήτρια στον τομέα των υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και επικεφαλής της μελέτης.
«Επειδή οι αλλαγές αυτές είναι παρόμοιες για τους συμμετέχοντες με αρνητικό τεστ Covid και τους συμμετέχοντες με θετικό Covid, αυτό υποδηλώνει ότι η εμπειρία της ίδιας της πανδημίας και το σχετικό άγχος μπορεί να παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση της ανάρρωσης των ανθρώπων από οποιαδήποτε ασθένεια» συμπληρώνει.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Το σύνδρομο που προκαλεί η ήπια νόσηση – Δεν είναι το Long Covid