Ακόμα ένας δύσκολος επιδημιολογικά χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ να έχουν ήδη προειδοποιήσει σχετικά με τους αναπνευστικούς ιούς και την ταυτόχρονη κυκλοφορία της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του SARS-Cov-2.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, καθώς σύμφωνα με νεότερη μελέτη, είναι αρκετά πιο ευάλωτοι απέναντι στη γρίπη. Η νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, εξηγεί τους λόγους που θα πρέπει να προστατευτούν.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την πρώτη συγγραφέα Judy Chen, υποψήφια διδάκτωρ, και τον Daniel Goldstein, καθηγητή εσωτερικής ιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, διερεύνησε γιατί τα μακροφάγα, η πρώτη γραμμή άμυνας του αναπνευστικού συστήματος βρίσκονται στους πνεύμονες και επιτίθενται σε εισβολείς, φαίνεται να εξασθενούν με τη γήρανση.
Προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια απέδειξε ότι όταν μακροφάγα από ένα ηλικιωμένο ποντίκι τοποθετήθηκαν σε ένα νεαρό ποντίκι, τα κύτταρα έμοιαζαν να αναγεννούνται. «Το πόρισμα αυτό μας οδήγησε να θεωρήσουμε ότι κάτι στο περιβάλλον των πνευμόνων συμβάλλει σε αυτή τη λειτουργία», δήλωσε η δρ. Chen.
Ειδικότερα, οι ενδείξεις ανέδειξαν έναν λιπιδικό ανοσορυθμιστή, γνωστό ως προσταγλανδίνη Ε2 (PGE2) με ευρύ φάσμα επιδράσεων, από την επίσπευση του τοκετού στην εγκυμοσύνη έως τη φλεγμονή με αρθρίτιδα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η αύξηση της προσταγλανδίνης Ε2 στους πνεύμονες, που πραγματοποιείται με την αύξηση της ηλικίας, περιορίζει τη δραστικότητα των μακροφάγων και την αναπαραγωγή τους.
Η συσσώρευση της PGE2 θεωρείται ακόμα ένας δείκτης της βιολογικής γήρανσης καθώς με την ηλικία, τα κύτταρα που βρίσκονται στην επένδυση των κυψελίδων στους πνεύμονες γερνούν εξίσου. Αυτά τα κύτταρα οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή της PGE2 και στην καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για να ελέγξουν τη σχέση μεταξύ της προσταγλανδίνης Ε2 (PGE2) και της αυξημένης ευαισθησίας στη γρίπη, χορήγησαν σε ηλικιωμένα ποντίκια ένα φάρμακο που εμποδίζει έναν υποδοχέα της PGE2.
«Τα ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν αυτό το φάρμακο κατέληξαν να έχουν περισσότερα μακροφάγα και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από τη γρίπη σε σχέση με τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν έλαβαν το φάρμακο» εξηγεί η δρ. Chen.
Στα μελλοντικά σχέδια της επιστημονικής ομάδας βρίσκεται η περαιτέρω εξέταση των τρόπων που η PGE2 επηρεάζει τα μακροφάγα καθώς και τον πιθανό ρόλο της στη φλεγμονή σε όλο το σώμα. «Καθώς γερνάμε, γινόμαστε πιο ευάλωτοι όχι μόνο στη γρίπη, αλλά και σε άλλες λοιμώξεις, καρκίνους και αυτοάνοσα νοσήματα», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Μακροφάγα: Τα κύτταρα που εξουδετερώνουν τον καρκίνο
Γρίπη – Καινοτομία: Έρχεται «εύκολο» εμβόλιο με ευρεία κάλυψη