Μια συγκεκριμένη χημική ουσία, που εντοπίζεται σε πληθώρα οικιακών προϊόντων, που χρησιμοποιούμε καθημερινά φαίνεται ότι έχει ισχυρή αντιβιοτική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη δημιουργία και τη μετάδοση υπερβακτηρίων, που απειλούν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα της ομάδας του επίκουρου καθηγητή Hui Peng από το Τμήμα Χημείας της Σχολής Τεχνών & Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο δημοσιεύθηκαν στο Environmental Science & Technology.
Οι μελετητές εξέτασαν τα λύματα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Οντάριο (STPs), διαπιστώνοντας ότι η τρικλοζάνη, μια χημική ουσία που περιλαμβάνεται συχνά σε είδη οικιακής χρήσης, όπως σαπούνια χεριών, οδοντόκρεμες και προϊόντα καθαρισμού για την καταπολέμηση των βακτηρίων, αποτελεί το κυρίαρχο αντιβιοτικό.
«Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά στα λύματα, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα της αντιβακτηριακής δράσης συνδέεται άμεσα με την τρικλοζάνη», σχολίασε η Holly Barrett, υποψήφια διδάκτορας στην ομάδα του Peng και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη συσσώρευση αντιβιοτικών συστατικών, καθώς εκεί καταλήγουν τα προϊόντα οικιακής χρήσης όταν τα ξεπλένουμε. Όταν τα βακτήρια εκτίθενται σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις αντιβιοτικών ουσιών, αναγκάζονται να μεταλλαχθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά, ώστε να επιβιώσουν. Επομένως, περιβάλλοντα όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ευνοούν τη δημιουργία υπερβακτηρίων, ενισχύοντας την απειλή για την ανθρώπινη υγεία, ειδικά εκείνων που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2014 και 2016, 700.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο αποδίδονται στα υπερβακτήρια.
Το 2016, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαγόρευσε τη χρήση της τρικλοζάνης σε αντιβακτηριακά υγρά σαπούνια και, ένα χρόνο αργότερα, σε τοπικά αντισηπτικά, που βρέθηκαν σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, σύμφωνα με την δρ. Barrett, η τρικλοζάνη χρησιμοποιείται ακόμη σε οικιακά και καλλυντικά προϊόντα, αλλά και χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ο περιορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ποσότητας τρικλοζάνης σε καταναλωτικά προϊόντα δεν αρκεί, επεσήμανε η ίδια, αφού ακόμη και τα πολύ χαμηλά επίπεδα της χημικής ουσίας μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου.
«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη οι ρυθμιστικοί φορείς υγείας να επαναξιολογήσουν τη χρήση της τρικλοζάνης. Είναι αναγκαίο να ληφθούν περισσότερα μέτρα», κατέληξε η Barrett.
Διαβάστε ακόμη:
Μικροβιακή αντοχή: Λιγότερα ανθεκτικά βακτήρια με αυτά τα αντιβιοτικά
Ανθεκτικά μικρόβια: Ο ένοχος υπεράνω υποψίας που μπορεί να μας τα μεταδώσει
Μικροβιακή Αντοχή: Αναζητώντας τη λύση για τη «σιωπηλή» πανδημία