Μια πρωτοποριακή θεραπεία, που βασίζεται σε μια τροποποιημένη εκδοχή του ιού του απλού έρπητα, δείχνει να μπορεί να εξοντώσει τους καρκινικούς όγκους. Μάλιστα ένας ασθενής που έλαβε την πειραματική αγωγή κατάφερε να θεραπευτεί.
Η μελέτη RP2 γίνεται στο νοσοκομείο The Royal Marsden και οι συμμετέχοντες ασθενείς έλαβαν σε ενέσιμη μορφή ένα σκεύασμα που περιέχει έναν εξασθενημένο ιό του απλού έρπητα, τροποποιημένο κατάλληλα ώστε να «σκοτώνει» τους καρκινικούς όγκους.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο 39χρονος Krzysztof Wojkowski από το δυτικό Λονδίνο που έλαβε τη θεραπεία κατάφερε από την αγωγή τελικού σταδίου που ελάμβανε για μια σπάνια μορφή καρκίνου των σιελογόνων αδένων (είχε διαγνωστεί το 2017) να είναι σήμερα ελεύθερος νόσου, δηλαδή να έχει θεραπευτεί.
Ο νεαρός άνδρας πριν ενταχθεί στη μελέτη RP2 είχε υποβληθεί σε πολλαπλά χειρουργεία χωρίς όμως καμιά ελπίδα για ίαση. «Μου είχαν πει ότι δεν έχω πια καμιά εναλλακτική και το μόνο που μου έμενε ήταν να λάβω αγωγή τελικού σταδίου για να φύγω πιο ήρεμος από τη ζωή», θυμάται.
Το 2020 επισκέφθηκε το νοσοκομείο The Royal Marsden και έπειτα από αξιολόγηση εντάχθηκε στη μελέτη. «Κάθε δύο με πέντε εβδομάδες έκαναν την ενέσιμη θεραπεία, που εξαφάνισε τον καρκίνο. Είμαι ήδη δύο χρόνια ελεύθερος νόσου. Είναι πραγματικό θαύμα. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτό που νιώθω. Μπορώ και πάλι να εργαστώ ως οικοδόμος και να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου», λέει ο Krzysztof.
Ο γενετικά τροποποιημένος ιός του απλού έρπητα – διακρίνεται στον τύπου 1 που προσβάλλει το πρόσωπο και κυρίως τα χείλη (επιχείλιος έρπης) ενώ ο ιός τύπου 2 προσβάλει τα γεννητικά όργανα (έρπης γεννητικών οργάνων) – που εγχέεται απευθείας στους όγκους, έχει σχεδιαστεί για να έχει διπλή δράση: πολλαπλασιάζεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα για να τα «σκάσει» εκ των έσω και επίσης μπλοκάρει την πρωτεΐνη CTLA-4, απελευθερώνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας την ικανότητά του να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα.
Μεγάλες προσδοκίες
Τρεις από τους εννέα ασθενείς που πήραν μέρος στη μελέτη είχαν συρρίκνωση των καρκινικών τους όγκων και επτά στους 30 που έκανα συνδυαστική αγωγή με το RP2 και νιβολουμάμπη (ανοσοθεραπεία) επίσης είχαν θεραπευτικό όφελος.
Στη συγκεκριμένη ομάδα, τέσσερις στους εννέα με μελάνωμα (καρκίνος δέρματος), δύο από τους οκτώ με οφθαλμικό μελάνωμα και ένας στους τρεις με καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, είτε παρατήρησαν συρρίκνωση των όγκων είτε αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
Από τους επτά ασθενείς που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή με παρατηρούμενο όφελος, οι έξι δεν είχαν εξέλιξη της νόσου τους για 14 μήνες.
«Είναι σπάνιο να βλέπεις τόσο καλή ανταπόκριση σε πρώιμου σταδίου μελέτες», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Kevin Harrington, καθηγητής Βιολογικών Αντικαρκινικών Θεραπειών στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου στο Λονδίνο και σύμβουλος στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust.
«Η μελέτη δείχνει ότι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός είναι ικανός να εξοντώνει τον καρκίνο και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα εκ των έσω κινητοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα δείχνουν ότι ο τροποποιημένος ιός του έρπητα μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνους, περιλαμβανομένων και αυτών που δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Και καταλήγει λέγοντας πως «έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών».
Διαβάστε επίσης
Ρομποτική Χειρουργική: Πολύτιμος «σύμμαχος» των γυναικών με καρκίνο
Καρκίνος: Γιατί καλπάζει στους κάτω των 50 – Οι παράγοντες κινδύνου