Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο EClinicalMedicine του The Lancet διαπιστώνει ότι οι εφιάλτες μπορεί να είναι συχνοί αρκετά χρόνια ή δεκαετίες πριν την εμφάνιση διαταραχών μνήμης και αντιληπτικών προβλημάτων.
Ο Δρ Abidemi Otaiku, του Κέντρου για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Birmingham, δήλωσε: «Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι τα άσχημα όνειρα ή οι εφιάλτες μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική εξασθένιση στους υγιείς ενήλικες στο γενικό πληθυσμό».
Τα ευρήματα αυτά έχουν σημασία επειδή υπάρχουν λίγοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας που μπορεί να εντοπιστούν πρώιμα στη μέση ηλικία.
Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν στοχεία από τρεις έρευνες κοόρτης στις ΗΠΑ σε σύνολο 600 ενηλίκων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 35-64 ετών, καθώς και 2.600 ενηλίκων άνω των 79 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν άνοια στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε εννέα χρόνια για την ομάδα των νεότερων ενηλίκων και πέντε για τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες.
Η ανάλυση των συνηθειών ύπνου των συμμετεχόντων σε σχέση με τον κίνδυνο διάγνωσης άνοιας έδειξε ότι οι μεσήλικες που βλέπουν άσχημα όνειρα σε εβδομαδιαία βάση έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση την επόμενη δεκαετία, ενώ οι ηλικιωμένοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι παραπάνω συσχετισμοί ήταν πολύ ισχυρότεροι για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι άνδρες που έβλεπαν εφιάλτες σε εβδομαδιαία βάση είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια συγκριτικά με τους ηλικιωμένους άνδρες που δεν είχαν άσχημα όνειρα. Στις γυναίκες, ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν μόνο 41%.
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να τεκμηριωθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στα στενάχωρα όνειρα και την άνοια, τα ευρήματα των ειδικών παρέχουν ένα ακατέργαστο ίσως διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.
Διαβάστε επίσης
Άνοια: Το χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο – Μπορείτε να το αλλάξετε