Οι επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σινγκαπούρης ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα μια συγκεκριμένης πρωτεϊνης, της χημοκίνης CXCL9 αποτελεί αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης του κινδύνου οστεοπορωτικού κατάγματος του ισχίου σε Κινέζους άνδρες.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research (JBMR), επισημαίνεται ότι μπορεί μεν να υπάρχει ο δείκτης οστικής πυκνότητας ως μέσο διάγνωσης της οστεοπόρωσης στην κλινική πράξη, εντούτοις δεν υπάρχει διαθέσιμος ένας αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου οστεοπορωτικού κατάγματος. Αυτό το κενό έρχεται να συμπληρώσει η χημοκίνη CXCL9 που μπορεί σύμφωνα με τους μελετητές, να αποτελέσει ένα βιοδείκτη πρόβλεψης του κινδύνου οστεοπορωτικού κατάγματος.
Σε προηγούμενη έρευνα υπό τον καθηγητή Christoph Winkler από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σινγκαπούρης η πρωτεϊνη CXCL9 είχε αναγνωριστεί ως παράγοντας που παράγεται από τους οστεοβλάστες (τα κυτταρα που παράγουν οστικό ιστό) και ελέγχει την παραγωγή και την ενεργοποίηση των οστεοκλαστών (των κυττάρων που αποδομούν τον οστικό ιστό). Ο αποκλεισμός του CXCL9 ή του υποδοχέα του, είχε φανεί ότι προλάμβανε την οστεοπόρωση σε πειραματικά μοντέλα, αλλά η παρατήρηση αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες.
Στην τρέχουσα κλινική μελέτη περιλήφθησαν 55 άνδρες και 119 γυναίκες που είχαν υποστεί κάταγμα ισχίου κατά μέσο όρο 6,3 χρόνια μετά την συλλογή του αίματός τους. Οι συμμετέχοντες αντιστοιχήθηκαν σε άτομα ομάδας ελέγχου που δεν είχαν υποστεί κάταγμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερα επίπεδα CXCL9 στα προ κατάγματος δείγματα αίματος των ανδρών που τελικά υπέστησαν κάταγμα συγκτιτικά με την ομάδα ελέγχου. Στις γυναίκες ωστόσο δεν παρατηρήθηκε τέτοια διαφοροποίηση.
Οι ερευνητές αποδίδουν τις διαφορές των δυο φύλων σε διαφοροποιήσεις των ορμονών του φύλου κατά τη γήρανση και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τα επίπεδα του CXCL9.
Τα ευρήματα ωστόσο ανοίγουν μια προοπτική για μελλοντικές παρεμβάσεις στοχευμένα στο CXCL9 ή το σηματοδοτικό μονοπάτι CXCL9- CXCR3 με στόχο την πρόληψη των καταγμάτων ισχίου σε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες τονίζουν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης
Οστεοπόρωση: Ποιοι κινδυνεύουν 33% περισσότερο με κάταγμα
Κάταγμα ισχίου: Ανησυχητική αύξηση στους ηλικιωμένους – Η λύση που αποκαθιστά το πρόβλημα
Οστεοπόρωση: Λιγότερα κατάγματα και πιο δυνατά οστά με αυτές τις ασκήσεις