Έναν ανέξοδο τρόπο για να καθυστερήσουν ή και να αποτραπούν η εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) και οι επιπλοκές του αναδεικνύουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα μέσα από μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Science Advances. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ο προστατευτικός μηχανισμός κρύβεται στη τακτική άσκηση

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων και βιοψιών από τους σκελετικούς μυς μετά από μία μόνο προπόνηση σε ποδηλατικό εργόμετρο μιας ομάδας ατόμων με ΣΔ2 και μιας ομάδας χωρίς τη νόσο που δεν γυμνάζονταν τακτικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έντονη άσκηση πυροδότησε την φλεγμονώδη απόκριση στους σκελετικούς μυς των ατόμων με ΣΔ2, όχι όμως και στα υγιή άτομα. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι κατά την άσκηση αυξήθηκε η παραγωγή κυτταροκινών, μορίων που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στο στρες.

Στα άτομα με ΣΔ2, η απορρυθμισμένη φλεγμονώδης απόκριση σε διάφορους ιστούς διαδραματίζει βασικό ρόλο στις επιπλοκές της νόσου όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Εν προκειμένω, οι ερευνητές αποκάλυψαν τον ρόλο ενός ειδικού τύπου κυτταροκινών που απελευθερώνονται με την άσκηση (exerkines) στην ανάπτυξη και την αύξηση των σκελετικών μυών σε άτομα με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη ή ΣΔ2.

Η συστηματικότητα σε ρόλο-κλειδί 

«Διαπιστώσαμε ότι η έντονη και σύντομη άσκηση σε άτομα με ΣΔ2 ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα διαφορετικά και εντονότερα συγκριτικά με όσους δεν έχουν τη νόσο» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Juleen R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, η οποία πρόσθεσε ότι η συστηματική γυμναστική θα μειώσει ενδεχομένως τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλεί στον οργανισμό το στρες από την ξαφνική και έντονη άσκηση με θετικές επιπτώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης και για τον μετριασμό των επιπλοκών που σχετίζονται με τον ΣΔ2.

«Θα πρέπει τώρα να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τη φλεγμονώδη αντίδραση στην άσκηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της τελευταίας και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τον ΣΔ2 με κατάλληλα προπονητικά πρωτόκολλα» σχολίασε ο  Δρ Nicolas Pillon, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

 

Διαβάστε επίσης: