Τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε σε σχεδόν 4.000 εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα για την φαρμακευτική αγωγή έναντι του κορωνοϊού. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Congress 2022).
Ο Δρ John Eikelboom από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά διαπίστωσε ότι δεν προέκυψε κανένα όφελος από την ασπιρίνη ή την κολχικίνη. «Η μελέτη δεν εντόπισε αποδείξεις ότι η κολχικίνη ή η ασπιρίνη είναι ωφέλιμες για τους εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Ο εμβολιασμός παραμένει η πιο αποτελεσματική τακτική για τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου λόγω COVID-19», σημείωσε.
Η μελέτη Anti-Coronavirus Therapies (ACT) Outpatient Trial εστίασε σε δύο θεραπείες έναντι της COVID-19: την κολχικίνη που στοχεύει την φλεγμονώδη διαδικασία της λοίμωξης και την ασπιρίνη που εστιάζει στην αιμοστατική ενεργοποίηση, με στόχο την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Η έρευνα έγινε σε 12 χώρες και σε δείγμα 3.917 εξω-νοσοκομειακών ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID-19.
Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες έλαβαν για 28 ημέρες:
- κολχικίνη (0,6 mg δύο φορές την ημέρα για τρεις ημέρες και έπειτα για τις υπόλοιπες 25 ημέρες 0,6 mg μια φορά την ημέρα)
- ασπιρίνη (100 mg μια φορά την ημέρα).
Οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου, με τον σχεδιασμό της μελέτης να επιτρέπει την στιγμιαία εκτίμηση των ανεξάρτητων επιδράσεων της κολχικίνης και της ασπιρίνης όπως και των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.
Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης μεταξύ κοχλικίνης και ομάδας ελέγχου ήταν η νοσηλεία ή ο θάνατος και μεταξύ ασπιρίνης και ομάδας ελέγχου η νοσηλεία, το μείζον θρομβωτικό επεισόδιο ή ο θάνατος.
Η κολχικίνη δεν μείωσε σημαντικά το ενδεχόμενο θανάτου ή νοσηλείας, ενώ και η ασπιρίνη δεν μείωσε τη μείζονα θρόμβωση, τη νοσηλεία ή τον θάνατο.
Επίσης δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν όφελος από κάποια εκ των δύο θεραπειών αναφορικά με δευτερεύοντα χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν όπως η σοβαρότητα της νόσου τη στιγμή της διάγνωσης, ο χρόνος που μεσολάβησε από τη διάγνωση μέχρι την τυχαιοποίησε, το εμβολιαστικό στάτους ή ο χρόνος της θεραπείας βάσει της φάσης της πανδημίας.
Οι επιστήμονες έκαναν και μια νεότερη ανάλυση σε επικαιροποιημένα στοιχεία από τυχαιοποιημένες μελέτες σε 8.369 εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς και 15.335 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και κατέληξαν πως επίσης δεν υπήρχε σημαντικό όφελος σε καμιά από τις δύο ομάδες ως προς την πρόληψη του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου εκάστης μελέτης ή την πρόληψη της θνητότητας.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Έρευνα: Η κολχικίνη δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19
Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό