Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) και η υπέρταση θα μπορούσαν να «αποκαλύπτουν» την μελλοντική ανάπτυξη γλαυκώματος ανοικτής γωνίας -συχνότερος τύπος-, αναφέρουν ερευνητές από το Κέντρο Υγείας Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Clinical Ophthalmology, όσο νωρίτερα εκδηλωθούν οι δύο προαναφερόμενες παθήσεις, τόσο νωρίτερα θα εμφανιστεί και η οφθαλμολογική πάθηση που αποτελεί την πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης παγκοσμίως.
«Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται ως ‘ύπουλη’ νόσος καθώς δεν δίνει παρά ελάχιστα συμπτώματα κατά την έναρξή της και έτσι», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Karanjit Kooner, M.D., Ph.D., M.B.A, Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας, «οι ασθενείς διαγιγνώσκονται συνήθως σε μεταγενέστερα στάδια, οπότε η όραση έχει ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Παρόλο που αρκετοί παράγοντες κινδύνου έχουν προσδιοριστεί ερευνητικά, συμπεριλαμβανομένων του ΣΔ2, της υπέρτασης, των ημικρανιών και της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δεν έχουν διευκρινιστεί οι τρόποι που εμπλέκονται στην εκδήλωση των συμπτωμάτων».
«Επί του παρόντος, δεν διαθέτουμε τα μέσα για να θεραπεύσουμε το γλαύκωμα αλλά με την έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να σώσουμε την όραση των ασθενών. Η έγκαιρη ανίχνευση του γλαυκώματος είναι το κλειδί για τον καλύτερο έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης και την πρόληψη της τύφλωσης», συμπληρώνει ο Δρ Kooner.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία από τα ιατρικά αρχεία 389 ασθενών του Δρ Kooner με γλαύκωμα για το διάστημα Ιουνίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019. Χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, διαπιστώθηκε ότι, σε αντίθεση με τις ημικρανίες και την αποφρακτική υπνική άπνοια που δεν παρουσίασαν κάποια συνάφεια, η ηλικία διάγνωσης ΣΔ2 και υπέρτασης σχετίστηκε σημαντικά με την έναρξη του γλαυκώματος και μάλιστα αναλογικά: όσο πιο νωρίς εκδηλώνονταν οι πρώτες, τόσο νωρίτερα εμφανιζόταν το γλαύκωμα.
Ο Δρ Kooner εξήγησε ότι τόσο ο ΣΔ2 όσο και η υπέρταση είναι ασθένειες που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας έτσι αλλαγές που προδιαθέτουν για γλαύκωμα, μια ακόμα πάθηση αγγειακής φύσης. «Εάν οι συσχετισμοί επιβεβαιωθούν από μελλοντικές έρευνες», συμπλήρωσε, «ο ΣΔ2 και η υπέρταση θα μπορούσαν να προστεθούν στον κατάλογο των παραγόντων που συνδέονται άμεσα με την οφθαλμοπάθεια όπως το οικογενειακό ιστορικό και η ενδοφθάλμια πίεση, και να αποτελέσουν έγκυρα εργαλεία πρώιμης διάγνωσης προς επίτευξη της καλύτερης ποιότητας υγείας για τους ασθενείς».
Διαβάστε επίσης
Γλαύκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας