Τα εμβόλια για την πρόληψη της Covid-19 που έχουν βασιστεί σε αδενοϊούς ενδεχομένως να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφράγματος μυοκαρδίου και πνευμονικής εμβολής στα άτομα κάτω των 75 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Jérémie Botton από τον Εθνικό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Φαρμάκων της Γαλλίας, ο οποίος με τους συνεργάτες του μελέτησε τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού συμβάντος (εκτός της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας) μετά τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid-19. Στο δείγμα συμπεριελήφθησαν 46,5 εκατομμύρια άτομα κάτω των 75 ετών.

Η σχετική συχνότητα κάθε καρδιαγγειακού επεισοδίου υπολογίστηκε στις τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ούτε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ούτε εκείνος της Moderna σχετίζονταν με ανεπιθύμητες καρδιαγγειακά συμβάματα.

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η πνευμονική εμβολή παρατηρήθηκαν κατά τη δεύτερη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό  με το εμβόλιο της AstraZeneca (σχετική συχνότητα: 1,29 και 1,141 αντίστοιχα). Επίσης παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ εμφράγματος τη δεύτερη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Janssen (σχετική συχνότητα: 1,75).

«Αν και τα ευρήματά μας για το μεσοπρόθεσμο καρδιαγγειακό προφίλ ασφαλείας των mRNA εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές καθησυχαστικά, υπάρχουν στοιχεία για τον συσχετισμό της πνευμονικής εμβολής και του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου με τα εμβόλια που έχουν βασιστεί σε αδενοϊούς, όπως αυτό της AstraZeneca και του εμφράγματος με αυτό της Janssen, που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

 

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός: Αφού όλοι κολλάνε, τι νόημα έχει το εμβόλιο;

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πόσο προστατεύει η 4η δόση από τη μετάλλαξη Omicron;