Η κακοσμία του στόματος είναι μια δυσάρεστη αίσθηση. Η άσχημη μυρωδιά της ανάσας μας μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε αρκετά άσχημα. Πρόκειται, ωστόσο, για μια αρκετά συχνή πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και αποτελεσματικά, αρκεί να εντοπιστούν οι παράγοντες που την προκαλούν.
Η αναπνοή μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι το σώμα μας χρειάζεται προσοχή. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι η ανάσα σας έχει περίεργη μυρωδιά, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να εντοπίσετε τι είναι αυτό που προκαλεί τη δυσοσμία και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα:
Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια που προκαλούν την κακοσμία του στόματος:
- Στο 90% των περιπτώσεων, προκαλείται από βακτηριακά υποπροϊόντα του στόματος, που δημιουργούν ένα σύνολο οσμών, κάνοντας την ανάσα να μυρίζει δυσάρεστα. Κύριος ένοχος γι’ αυτό είναι η γλώσσα. Το πίσω μέρος της γλώσσας αποτελεί ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων, που τρέφονται με νεκρά κύτταρα, πρωτεΐνες σάλιου, ρινίτιδα και υγρά από ασθένειες των ούλων που δεν έχουν θεραπευτεί. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια δυσοσμία. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να διορθωθεί, βουρτσίζοντας και τη γλώσσα όταν πλένετε τα δόντια σας.
- Συγκεκριμένες τροφές συμβάλλουν, επιπλέον, στη δημιουργία κακοσμίας στο στόμα. Για παράδειγμα, το κρεμμύδι και το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν μια οσμή, ικανή να διαρκέσει έως και 3 ημέρες, κυρίως χάρη σε υπολείμματα τροφής που παραμένουν στο στόμα.
- Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί, επίσης, επίμονη κακοσμία.
- Ένας ακόμη παράγοντας που ενδεχομένως εξηγεί την άσχημη μυρωδιά της αναπνοής είναι η πιθανότητα να υπάρχει το στόμα πύον, που προκλήθηκε από οδοντιατρικές λοιμώξεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιοχές του στόματος που είναι δύσκολο να φτάσει η οδοντόβουρτσα, ώστε να τις καθαρίσει αποτελεσματικά. Αυτές λειτουργούν ως θερμοκήπια, όπου αναπτύσσονται και ζουν ανθυγιεινά βακτήρια. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν οι χώροι που προκύπτουν από ελαττωματικά ή σπασμένα σφραγίσματα στα δόντια, οι τρύπες των δοντιών, τα κενά στα ούλα, αλλά και εμφυτεύματα, τεχνητές οδοντοστοιχίες και σιδεράκια που δεν έχουν καθαριστεί σωστά. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα, συμβάλλοντας στην πρόκληση κακοσμίας.
Τι ισχύει για την πρωινή ανάσα;
Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το φαινόμενο της δυσάρεστης πρωινής αναπνοής. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ροή του σάλιου μειώνεται ή σταματά. Καθώς το στόμα δεν «ξεπλένεται» από σάλιο, όλα λιμνάζουν: Γίνεται ζύμωση των μικροσωματιδίων των τροφών και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, απελευθερώνοντας οσμές.
Παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τη ροή του σάλιου είναι το στρες, η αφυδάτωση, η χρήση αντικαταθλιπτικών ή αντιϋπερτασικών φαρμάκων, τα ναρκωτικά, αλλά και η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
Είναι, επομένως, σημαντικό να πλένετε τα δόντια και τα ούλα σας πριν πάτε για ύπνο. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα εργαλεία καθαρισμού εκτός από την οδοντόβουρτσα, όπως νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.
Ένας επιπλέον λόγος που μπορεί να προκαλεί την πρωινή κακοσμία του στόματος είναι εάν κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναπνέετε από το στόμα και όχι από τη μύτη. Όσοι αναπνέουν από το στόμα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ρινική κοιλότητα, που φράζουν τη μύτη, εμποδίζοντας τη σωστή αναπνοή.
Αίτια που θα πρέπει να σας θορυβήσουν
Η χρόνια ιγμορίτιδα και η αμυγδαλίτιδα είναι δύο ακόμη παράγοντες που προκαλούν κακοσμία.
Ορισμένες φορές, επίσης, τα μικρά παιδιά ενδέχεται να τοποθετήσουν μικρά αντικείμενα στις ρινικές κοιλότητες, προκαλώντας συσσώρευση βακτηρίων και άσχημη μυρωδιά.
Τι να κάνετε εάν η ανάσα σας μυρίζει άσχημα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος μπορεί να επιλυθεί με απλές λύσεις. Μερικές από αυτές είναι:
- η σωστή φροντίδα της στοματικής υγιεινής,
- η κατανάλωση άφθονου νερού,
- η αποφυγή των προϊόντων καπνού,
- οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και
- η διαχείριση της χρόνιας ιγμορίτιδας και αμυγδαλίτιδας
Αν θέλετε να επιστρέψετε στην κακοσμία να σας κάνει μια σύντομη «επίσκεψη», για χάρη ενός πεντανόστιμου φαγητού με σκόρδο, για παράδειγμα, μια τσίχλα θα σας απαλλάξει άμεσα από τη δυσάρεστη μυρωδιά.
Εάν το πρόβλημα επιμείνει, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, που θα σας παραπέμψει σε εξειδικευμένες λύσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Στοματική υγεία: 8 top tips προστασίας για το στόμα
Κορωνοϊός: Η πανδημία και η οικονομική κρίση έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων
Το piercing που απειλεί τη στοματική υγεία – Μήπως να πείτε «όχι» στο παιδί;