Οι γυναίκες φαίνεται πως ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα επίμονα συμπτώματα μετά την αρχική μόλυνση από κορωνοϊό, φαινόμενο γνωστό και ως long Covid, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία νεότερης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Women’s Health. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες παρουσίασαν ένα ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων, σε σύγκριση με τους άντρες.
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 223 ασθενείς (89 γυναίκες, 134 άνδρες), που νόσησαν σοβαρά με κορωνοϊό την χρονική περίοδο πριν την ευρεία διαθεσιμότητα των εμβολίων. Σχεδόν το 72% όλων των συμμετεχόντων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ για το 17% κρίθηκε απαραίτητη και η χρήση αναπνευστήρα.
Διαπιστώθηκε ότι oι γυναίκες, σε αντιδιαστολή με τους άντρες, εξακολουθούσαν να αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα τις επακόλουθες εβδομάδες από την αρχική νόσηση. Η συμπτωματολογία που επέμενε σύγκλινε σε ενοχλήσεις όπως η κόπωση, η ανοσμία, η αγευσία, ο πόνος στο στήθος, οι ταχυκαρδίες, η διάρροια ή και οι μυϊκοί πόνοι.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εστίασαν στα άτομα που ανέπτυξαν το φαινόμενο long Covid. Περίπου πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών με μακρά COVID παρουσίαζε επίμονα συμπτώματα (97%) συγκριτικά με αυτά των αντρών (84%). Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και ταχυπαλμίες.
Καθώς η συγκεκριμένη μελέτη ανέλυσε μόνο ασθενείς με σοβαρή νόσηση, αξίζει να αναφέρουμε ακόμα μια εκτενέστερη ανάλυση 18 μελετών που δημοσιευτήκε στο BMJ, που ανέδειξε ότι συνολικά οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άντρες και η αγευσία και η ανοσμία ήταν τα δύο πιο συχνά συμπτώματα της μακράς COVID.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός – Long Covid: Η εύκολη θεραπεία που «καθαρίζει» το μυαλό και επαναφέρει τη μνήμη
Long Covid: 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο