Ένα υπερηχογράφημα καρδιάς ίσως είναι ικανό να προβλέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας εντός της επόμενης δεκαετίας, υποστηρίζει νέα μελέτη, που προτάσσει την ιδέα αυτή η απλή εξέταση να εφαρμόζεται στον γενικό πληθυσμό.
Πρόκειται για μια εξέταση που χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις ασθενών, για τους οποίους υπάρχει η υποψία καρδιακής νόσου ή εκείνων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association υποστηρίζουν τώρα ότι, εάν αυτή η εξέταση εφαρμοζόταν ευρέως στους ηλικιωμένους, θα μπορούσε να «μαρτυρήσει» τον κίνδυνο άνοιας.
Ειδικότερα, οι μελετητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης εξέτασαν 5.078 ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο 75 ετών στις ΗΠΑ χωρίς άνοια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σάρωση καρδιάς το 2011 – 2013, με τη βοήθεια διαθωρακικού υπερηχοκαρδιογραφήματος, ενός υπερήχου της καρδιάς. Επέστρεψαν για μια δεύτερη εξέταση το 2016 – 2017 και μια τρίτη το 2018 – 2019, ώστε να γίνει επανέλεγχος της καρδιάς, αλλά και μετρήσεις σχετικά με την απόδοση του εγκεφάλου και τυχόν ενδείξεις που να μαρτυρούν άνοια.
Οι γιατροί αξιολόγησαν τη μνήμη, τους χρόνους αντίδρασης, τη γλώσσα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός συνδυασμού γνωστικών τεστ, δια ζώσης ή μέσω τηλεφώνου, καθώς και σε συνεντεύξεις με αγαπημένα πρόσωπα των ασθενών. Στη συνέχεια, αξιοποίησαν τα αποτελέσματα για να καταλήξουν, βάσει επίσημων κριτηρίων, σε διάγνωση σχετικά με την ύπαρξη ή μη άνοιας.
Συνολικά, 763 άτομα παρουσίασαν εγκεφαλική διαταραχή έως το 2019, με τον κίνδυνο να είναι 35% μεγαλύτερος για όσους αντιμετώπιζαν κολπική καρδιοπάθεια, δηλαδή μια σειρά από διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα των κόλπων να αντλούν αίμα μέσω της καρδιάς. Η ίδια απειλή παρέμενε ακόμη και μετά από συνυπολογισμό άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με ανωμαλίες στον αριστερό κόλπο της καρδιάς είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, ακόμα κι αν δεν έδειχναν σημάδια καρδιακών προβλημάτων. Ο αριστερός κόλπος μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα σε ζωτικά όργανα, μεταξύ των οποίων ο εγκέφαλος. Εάν δεν λειτουργεί σωστά, είναι πιθανό να μειωθεί η ροή αίματος στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας τον κίνδυνο άνοιας.
Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, αφού η κολπική καρδιοπάθεια έχει συνδεθεί με κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και αρρυθμιών, δύο επιπλοκών που έχουν επίσης συνδεθεί με την άνοια. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κολπική καρδιοπάθεια ήταν ένας «ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου». Οι ερευνητές δήλωσαν: «Διαπιστώσαμε ότι η παρουσία κολπικής καρδιοπάθειας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Βρήκαμε ότι τόσο η κολπική μαρμαρυγή, όσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβαλαν εν μέρει στη σχέση κολπικής καρδιοπάθειας και άνοιας, αλλά η συμβολή τους ήταν μικρότερη από 10%. Φαίνεται, επομένως, ότι η κολπική καρδιοπάθεια, που προηγείται των δύο επιπλοκών, συμβάλλει στον κίνδυνο άνοιας ανεξάρτητα από αυτά».
Η έρευνα ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο καρδιακός υπέρηχος μπορούσε να αξιοποιείται ως ευρύτερη καρδιολογική εξέταση, συμβάλλοντας στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία «νέων επεμβατικών στρατηγικών». «Με επιφύλαξη υποστηρίζουμε ότι η κατανόηση αυτής της σχέσης μπορεί να αποτελέσει τη βάση νέων στρατηγικών, που θα βοηθήσουν να προλάβουμε την ανάπτυξη άνοιας».
Σημειώνεται ότι περίπου 900.000 άνθρωποι ζουν με άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός είναι σχεδόν 7 φορές υψηλότερος στις ΗΠΑ, με 6,2 εκατομμύρια να πλήττονται από άνοια, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά με τη γήρανση του πληθυσμού. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, που σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν μόνο φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματά της.
Διαβάστε ακόμη:
Άνοια: Το καθημερινό κόλπο των 10′ που μειώνει τον κίνδυνο
Άνοια: Πώς θα αποκτήσετε μυαλό 10 χρόνια νεότερο – Όλα τα μυστικά
Άνοια: Τα τρόφιμα που «εκτοξεύουν» τον κίνδυνο