Στη λίστα με τις αγαπημένες αλλά βλαβερές συνήθειες που μας γερνάνε εντάσσουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, περισσότερα από πέντε ποτήρια κρασί την εβδομάδα επιταχύνουν τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.
Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά και ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 250.000 ατόμων από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 57 έτη και χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το φύλο, ενώ μόλις το 3% δεν είχε καταναλώσει ποτέ αλκοόλ. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν πάνω από 17 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα είχαν μικρότερα τελομερή.
Τα τελομερή βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τη χρήσιμη γενετική πληροφορία. Όσο όμως γερνάμε μικραίνουν, με αποτέλεσμα το DNA να καταστρέφεται και παράλληλα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Ερευνητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης τη σύνδεση των μεγαλύτερων τελομερών με την πιο νεανική εμφάνιση.
Για παράδειγμα, όσοι έπιναν 29 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 10 μεγάλα ποτήρια κρασί, ήταν κατά ένα έως δύο χρόνια μεγαλύτεροι όσον αφορά το μήκος των τελομερών, σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερες από έξι μονάδες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου δύο μεγάλα ποτήρια κρασί.
Αντίστοιχα, όσοι διαγνώστηκαν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ, και επομένως ήταν πιο πιθανό να το παρακάνουν, αποδείχθηκε ότι είχαν σημαντικά μικρότερα τελομερή από όσους δεν έπιναν τόσο πολύ, που ισοδυναμούσαν με τρία έως έξι χρόνια βιολογικής γήρανσης.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ της σμίκρυνσης των τελομερών και της κατανάλωσης αλκοόλ άρχισε να εμφανίζεται μόνο για τα άτομα που έπιναν περισσότερες από 17 μονάδες την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από πέντε ποτήρια κρασί.
Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι πίνουν λιγότερο από αυτή την ποσότητα δεν κινδυνεύουν από τη μεταβολή των τελομερών που σχετίζεται με το ποτό.
Αν και ο τρόπος που επηρεάζει αρνητικά το αλκοόλ το μήκος των τελομερών δεν εξακριβώθηκε από τους ερευνητές, εκτιμάται ότι η μείωση αυτή σχετίζεται με το αυξημένο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, όταν το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ.
Διαβάστε επίσης:
Η κίνηση που βοηθά να ζήσουμε περισσότερο – Ούτε τη φαντάζεστε – Μπορείτε να την κάνετε;
Πότε αρχίζει να γερνάει ο εγκέφαλός μας – Η απάντηση θα σας εκπλήξει