Ένας στους δύο άνδρες ηλικίας 40-70 ετών θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του στυτική δυσλειτουργία. Ενώ εξελίσσονται παράλληλα και φαρμακευτικές αγωγές, μια ελληνική μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urology, αναδεικνύει το όφελος μιας συγκεκριμένης πρακτικής για τους άνδρες με μέτρια στυτική δυσλειτουργία.
Ειδικότερα, τη λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η μη επεμβατική τεχνική των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης.
«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν την εξαιρετικά αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης αλλά και την ασφάλεια της για τους ασθενείς με μέτρια αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία», αναφέρει ο Νικόλαος Πυργίδης από το ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης, περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία διάρκειας 6 εβδομάδων, παρουσίασαν κλινικά σημαντική βελτίωση σε κλίμακα αξιολόγησης της σεξουαλικής λειτουργίας και ικανοποίησης.
Η θεραπεία που διασφαλίζει τη στύση
Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη μη χειρουργική, μη φαρμακευτική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία. Ο ουρολόγος ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιεί έναν ειδικό καθετήρα για την παροχή κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης κατά μήκος του πέους. Ο στόχος είναι η διέγερση του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση), που οδηγεί σε βελτιωμένη ροή αίματος.
Στην ελληνική αυτή έρευνα συμμετείχαν 70 άνδρες με αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία, αυτή δηλαδή που σχετίζεται με τη ροή του αίματος. Όλοι οι ασθενείς είχαν μέτρια στυτική δυσλειτουργία σύμφωνα με ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο, τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας. Επιπλέον, παρουσίαζαν μερική ανταπόκριση σε φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, όπως στους αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, η λήψη των οποίων διεκόπη 1 μήνα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι άνδρες που έλαβαν τη θεραπεία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κλίμακα της στυτικής λειτουργίας: από τις 14 μονάδες πριν από τη θεραπεία, με τις 30 να είναι το μέγιστο, ανέβηκαν σταδιακά στις 19 μονάδες σε 1 μήνα και στις 20 μονάδες σε 3 μήνες. Αντίθετα, οι άνδρες που έλαβαν εικονική θεραπεία σημείωσαν μικρή ή και καθόλου βελτίωση.
Η θεραπεία έδωσε ικανοποιητική παράταση στη στύση, καθώς στους τρεις μήνες το 79% των ανδρών εμφάνισε τουλάχιστον 5 μονάδες βελτίωση στην κλίμακα της στυτικής λειτουργίας, που ορίζεται ως «ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά».
Αντίστοιχα, αυξήθηκε και ο αριθμός των ασθενών που, χάρη στη θεραπεία, ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν με επιτυχία μια σεξουαλική επαφή.
Ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης υπάρχουν ακόμα περιορισμένα στοιχεία, αλλά και σε ποιος ασθενείς προσφέρει μεγαλύτερο όφελος. Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές τη συνιστούν ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη ροή του αίματος. Από την άλλη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία η θεραπεία θεωρείται ερευνητική, καθώς ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Επομένως, η παρούσα μελέτη γεμίζει το ερευνητικό κενό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αναφορικά με τους άνδρες με μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Όπως επισημαίνει ο κύριος Πυργίδης σχετικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων, «αποτελεί μια ιδανική μονάδα του πληθυσμού για την εφαρμογή αναγεννητικών μεθόδων θεραπείας σε μια προσπάθεια καθυστέρησης της εξέλιξης της στυτικής δυσλειτουργίας».
Διαβάστε επίσης
Πέντε τρόποι να νικήσετε τη στυτική δυσλειτουργία
Στυτική Δυσλειτουργία: Με αυτές τις τροφές θα έχετε πάντα γερή στύση