Μια μακροχρόνια μελέτη έδειξε ότι μια συνήθης εξέταση μέτρησης της οστικής πυκνότητας μπορεί επίσης να δείξει το βαθμό εναπόθεσης ασβεστίου στην κοιλιακή αορτή, αποκαλύπτοντας έτσι εάν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μελέτη παρατήρησης του Πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας (ECU) δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health – Western Pacific.
Είναι γεγονός ότι η άνοια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε άτομα άνω των 80 ετών. Η νέα έρευνα έδειξε ότι με μια απλή εξέταση μπορεί να αποκαλυφθεί ο μετέπειτα κίνδυνος άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.
Το δεδομένο στο οποίο βασίστηκαν οι ερευνητές για τη διεξαγωγή του διαγνωστικού τεστ είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στην αγγειακή υγεία και την γεροντική άνοια. Πρόκειται για την εναπόθεση πλακών ασβεστίου (επασβέστωση) στο τοίχωμα της κοιλιακής αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος η οποία παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς τα όργανα της κοιλιάς και τα κάτω άκρα.
Η εναπόθεση ασβεστίου, γνωστή ως επασβέστωση κοιλιακής αορτής, μπορεί να φανεί χρήσιμη ως δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα ωστόσο με τους ερευνητές αποτελεί και έναν αξιόπιστο δείκτη για τη γεροντική άνοια.
Με επικεφαλής το Ινστιτούτο Καινοτομίας Διατροφής και Υγείας και το Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας της ECU, η διεθνής ομάδα περιελάμβανε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το Νοσοκομείο Sir Charles Gairdner και το Γηριατρικό Ινστιτούτο Marcus της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα υγείας 968 γυναικών από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και τις παρακολούθησαν επί δεκαπενταετία.
Διαπίστωσαν ότι η μια στις δύο μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είχαν μέτρια προς υψηλή επασβέστωση της κοιλιακής αορτής και αυτές οι γυναίκες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από γεροντική άνοια, ανεξάρτητα από άλλους καρδιαγγειακούς ή γενετικούς παράγοντες κινδύνου.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Ακριβείας καθηγητής Simon Laws, δήλωσε ότι η επασβέστωση της κοιλιακής αορτής θα μπορούσε να εντοπίσει εγκαίρως τον κίνδυνο άνοιας, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της πάθησης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ερευνητική άποψη πως «ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, ωφελεί και τον εγκέφαλο».
Κάτω από αυτό το πρίσμα αναδεικνύεται και η σημασία του τρόπου ζωής – διατροφή και φυσική δραστηριότητα – στην πρόληψη της άνοιας, καθώς και στην καρδιαγγειακή προστασία.
Η επασβέστωση της κοιλιακής αορτής μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας πλευρικές σαρώσεις σπονδυλικής στήλης με μηχανήματα οστικής πυκνότητας. Αυτά τα μηχανήματα πραγματοποιούν περίπου 600.000 τεστ οστικής πυκνότητας κάθε χρόνο στην Αυστραλία για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι η εξέταση για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας και θεωρείται η καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας – χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Θα μπορούσε λόγου χάρη να πραγματοποιηθεί πρόσθετη σάρωση που καταγράφει πλάγιες εικόνες σπονδυλικής στήλης όταν οι άνθρωποι υποβάλλονται σε τυπικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας. Οι ερευνητές εξηγούν ότι πρόκειται για μια γρήγορη, εύκολη και ελάχιστα επεμβατική εξέταση που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο ελέγχου της οστικής υγείας.
Διαβάστε ακόμη
Άνοια: Δύο παράγοντες της παιδικής ηλικίας που «προδίδουν» τον κίνδυνο στα 50
Άνοια: Οι καρδιομεταβολικές νόσοι που διπλασιάζουν τον κίνδυνο – SOS για τους 60ρηδες
Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους σε κοινωνική απομόνωση