Η περίοδος μετά τη συντάξη έχει εντυπωθεί στο μυαλό αρκετών ως μια χαλαρή και με άπλετο χρόνο περίοδο, χωρίς όμως να υπολογίζουμε τα αρνητικά της. Νεότερα στοιχεία μελέτης μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι μόλις το 9% των ανδρών και το 16% των γυναικών θα αποσυρθούν από την εργασία τους, έχοντας καλή υγεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση από το Institute for Public Policy Research (IPPR) και της φιλανθρωπικής οργάνωσης Future Health, λιγότερο από 1 στα 10 αγόρια στη Μεγάλη Βρετανία που γεννιούνται σήμερα θα είναι υγιή, και αντίστοιχα μόλις 1 στις 6 γυναίκες δε θα πάσχει από πόνους στην πλάτη, αρθρίτιδα ή σακχαρώδη διαβήτη, όταν θα φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Ενδεικτική είναι φυσικά η αντίθεση μεταξύ της αύξησης του προσδόκιμου ζωής ήδη από το 1970, σε αντιδιαστολή με την ποιότητα της ζωής, που μεταφράζεται σε περισσότερα ευπαθή χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή γενιά των παιδιών αναμένεται να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών της ζωής της με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η άνοια.
Όπως επισημαίνεται επίσης, η υγεία των ανθρώπων που γεννιούνται στις φτωχότερες περιοχές της Βρετανίας, όπως το Μπλάκπουλ, βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη μοίρα, καθώς η κατάσταση της υγείας τους χειροτερεύει περισσότερο από 10 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.
Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που επιδεινώνουν την υγεία μας, σύμφωνα με τους ερευνητές: η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν φτάνουν καν στην ηλικία συνταξιοδότησης, προτού οι επιπτώσεις της κακής υγείας αρχίσουν να επιβαρύνουν τη ζωή τους» επισημαίνει ο Chris Thomas, επικεφαλής ερευνητής του IPPR.
Σημειώνει μάλιστα και τις οικονομικές ανισότητες, όπως αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα της μελέτης: «Το γεγονός ότι το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού είναι εκείνο που είναι πιθανότατα θα υποφέρει νωρίτερα από ασθένειες αποδεικνύει ότι αυτές μπορούν να προληφθούν. Είναι εφικτό, επομένως, να εξασφαλίσουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερα χρόνια υγιείς και αντίστοιχα, να φροντίσουμε να έχουμε ένα βιώσιμο και υποστηρικτικό σύστημα υγείας» καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Κίνδυνος νόσου: Πότε η υπερβολική σιγουριά βλάπτει τους 55αρηδες
Όσο πιο ευτυχισμένοι τόσο πιο υγιείς; Έρευνα απαντά