Η λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 στα παιδιά συχνά προβάλλει με ήπια συμπτώματα ή και ασυμπτωματικά. Για αυτό η εργαστηριακή τεκμηρίωση της SARS-CoV-2 λοίμωξης γίνεται σε μικρό ποσοστό των παιδιών και υπάρχει υποεκτίμηση του αριθμού των παιδιών που έχουν εκτεθεί στον ιό. Μελέτες με έλεγχο αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2, μπορούν να μας δώσουν ακριβέστερη εκτίμηση για τον αριθμό των παιδιών που εκτέθηκαν στον ιό.
Στο Τμήμα Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» διεξάγεται προοπτική οροεπιδημιολογική μελέτη παιδιατρικού πληθυσμού της Αττικής από το ξεκίνημα της πανδημίας, που περιλαμβάνει μέτρηση ειδικών αντισωμάτων για τον ιό SARS-CoV-2 που επάγονται από φυσική νόσο (όχι από εμβολιασμό).
Υπεύθυνος της μελέτης είναι ο Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με συνερευνητές τον Φίλιππο Φιλιππάτο, την Ελισάβετ-Βαρβάρα Τάτση και τη Βασιλική Συριοπούλου. Μέρος της μελέτης δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Medical Virology.
Στην μελέτη αυτή σε χρονικό διάστημα 24 μηνών (από 1/5/2020 έως 30/4/2022), ελέγχθηκε τυχαίος πληθυσμός 4411 παιδιών ηλικίας 0-16 ετών.
Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, υπάρχει μια σημαντική αύξηση της οροθετικότητας των παιδιών (δηλαδή του ποσοστού των παιδιών με θετικά αντισώματα) ειδικά μετά το Δεκέμβριο του 2021, μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron στην Ελλάδα.
Η μελέτη έδειξε ότι στο τέλος του Απριλίου 2022, 52,6% των παιδιών είχαν εκτεθεί στον ιό και είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα. Η οροθετικότητα ήταν ακόμη υψηλότερη για τους εφήβους 12-16 ετών (73,9%) και τα παιδιά 6-12 ετών (58%).
Η ανίχνευση των αντισωμάτων φυσικής νόσου για SARS-CoV-2, αποτελεί αξιόπιστο δείκτη έκθεσης στον ιό και είναι σημαντική για την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας στον πληθυσμό, αλλά και για τη βελτιστοποίηση κατευθυντήριων οδηγιών δημόσιας υγείας.