Θα είχαν άραγε κάποια αγχολυτική δράση πέντε λεπτά ψηφιακής επαφής με τον – καθόλα έτοιμο για μια βιντεοκλήση – σκυλάκο της φωτογραφίας;
Η απάντηση θα ευχαριστήσει μάλλον τους κηδεμόνες και φίλους κατοικιδίων, καθώς και όσους είχαν ενθουσιαστεί διαβάζοντας στο ygeiamou.gr για τους θεραπευτές που ρίχνουν την πίεση και διώχνουν την κατάθλιψη, αφού έρευνα αποδεικνύει πως οι ευεργετικές ιδιότητες των ζώων και συγκεκριμένα έναντι του στρες, λειτουργούν και εξ αποστάσεως μέσα από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή.
Για τη μελέτη της δυνατότητας προώθησης της ψυχικής ευεξίας και της μείωσης του άγχους σε φοιτητές μέσω της ψηφιακής επαφής με ζώα, οι εκπονητές και Επίκουροι Καθηγητές Christine Tardif-Williams από το Πανεπιστήμιο Brock και John-Tyler Binfet από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, έλαβαν χορηγία από το Ερευνητικό Συμβούλιο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Καναδά. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Anthrozoös.
Σύμφωνα με τη Δρ Tardif-Williams, πλήθος μελετών έχουν διαπιστώσει ότι οι παρεμβάσεις με τη συμμετοχή ζώων ή σκυλιών είναι αποτελεσματικές ως προς την ανακούφιση των φοιτητών από το στρες, ενώ τους βοηθούν παράλληλα στη νέα φοιτητική ζωή, αμβλύνοντας τα αισθήματα νοσταλγίας και μοναξιάς και ενισχύοντας της τη διάθεση για κοινωνική σύνδεση στο χώρο του πανεπιστημίου.
Η νέα έρευνα συμπεριέλαβε περισσότερους από 460 μαθητές που συμμετείχαν σε ζωντανές και σύγχρονες ή μαγνητοσκοπημένες και ασύγχρονες διαδικτυακές συνεδρίες με ένα σκυλί και έναν εκπαιδευτή. Οι συμμετέχοντες «επισκέπτονταν» συνοδεία του σκύλου τον εκπαιδευτή, ο οποίος τους ρωτούσε βάσει σεναρίου σχετικά με το άγχος στη ζωής τους, τη μοναξιά και άλλους παράγοντες ψυχικής ευεξίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρά τη σύντομη διάρκεια της συνεδρίας, πέντε με επτά λεπτά, η επίδραση ήταν καταλυτική για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης, ανεξαρτήτως αν ήταν ζωντανές συνδέσεις ή μαγνητοσκοπημένες.
«Πιστεύω ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η μέθοδος “κερδίζει” τους νέους ανθρώπους, από τους μαθητές που βρίσκονται σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση έως εκείνους που δεν θα απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας για διάφορους λόγους» σχολίασε η Δρ Tardif-Williams, εμβριθής ερευνήτρια κατά την τελευταία δεκαετία της στενής επαφής ζώων συντροφιάς με παιδιά και νέους.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια που εμπνεύστηκε από κοινού με τον Δρ Binfet τις ως άνω ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, η ερευνητική και τεχνική ομάδα έχουν δημιουργήσει έξι τέτοια βίντεο, τα οποία έχουν δει 250 σχεδόν συμμετέχοντες από 41 χώρες. Ωστόσο, διευκρινίζει, δεν αποτελούν υποκατάστατα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που προσφέρονται στις πανεπιστημιακές δομές αλλά ένα πρώτο βήμα προς αυτές για όσους φοιτητές διστάζουν.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Οι σκύλοι μπορούν να θρηνούν μετά τον θάνατο του συντρόφου τους
Αδέσποτα σε καταφύγια: Πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε
Δυνατή μνήμη, λιγότερο στρες και οξυδέρκεια στα 65: Αυτό είναι το μυστικό