Τη σύνδεση των ανθρώπινων ερπητοϊών με τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔ2) αναδεικνύει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians και το ερευνητικό κέντρο Helmholtz Munich.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα του Διαβήτη, πέραν των συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, δύο κοινοί ιοί του έρπητα μπορούν να συμπεριληφθούν στα αίτια που πυροδοτούν τις διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και αυξάνουν τον κίνδυνο της μεταβολικής πάθησης που αφορά ένα στα δέκα σχεδόν άτομα παγκοσμίως.
Οι ερπητοϊοί αποτελούν μια οικογένεια ιών που μετά τη λοίμωξη δεν θα εκριζώνονται από τον οργανισμό αλλά παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί έως σήμερα οκτώ ερπητοϊοί: του απλού έρπητα (HHV-1 και HHV-2), της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV), ο ιός Epstein-Barr virus της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (EBV), ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV), οι ερπητοϊοί 6 και 7 και ο ερπητοϊός που σχετίζεται με το σάρκωμα Kaposi.
Η μελέτη
Μέσα από μια σειρά εξετάσεων υγείας τα διαστήματα 2006-2008 και 2013-2014 μεταξύ των οποίων έλεγχος για παρουσία ανθρώπινου ερπητοϊού, από του στόματος δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη από το στόμα (καμπύλη γλυκόζης – OGTT) και μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), οι ερευνητές κατέληξαν σε 1.257 φορείς ερπητοϊών με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη και φορείς ερπητοϊών, από ένα σύνολο 1.967 συμμετεχόντων στη μελέτη KORA (Συνεταιριστική Έρευνα Υγείας στη Διοικητική Περιφέρεια του Άουγκσμπουργκ).
Σημειώνεται ότι γλυκόζη πλάσματος νηστείας 100-125 mg/dL σηματοδοτεί τον προδιαβήτη. Όσο αυξάνονται οι τιμές γλυκόζης προς τα ανώτερα όρια της κλίμακας προδιαβήτη, αυξάνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης ΣΔ2 στο μέλλον.
Οι συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενο ΣΔ2 υποβλήθηκαν σε καμπύλη σακχάρου και τεστ αντισωμάτων για επτά από τους οκτώ ερπητοϊούς του ανθρώπου, ενώ συνεκτιμήθηκαν παράγοντες επιρροής όπως το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, διαβήτης των γονέων και υπέρταση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- 98% των συμμετεχόντων έφερε τον ιό EBV και έπειτα 88% τον HSV1, 87% τον HHV-7, 79% τον VZV, 46% τον CMV, 39% τον HHV-6 και 11% τον HSV-2
- 34% είχε μολυνθεί από περισσότερους ιούς στο τέλος της μελέτης και 54% διατήρησε ίδιο αριθμό
- από τους 1.257 συμμετέχοντες, 364 εμφάνισαν προδιαβήτη και 17 ΣΔ2 στο μεσοδιάστημα των 6,5 χρόνων
- η ηλικία, ο ΔΜΣ, το κάπνισμα και τα χρόνια εκπαίδευσης παρουσίασαν συνάφεια με τις πιθανότητες ανάπτυξης προδιαβήτη και ΣΔ2.
Οι δύο ιοί που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη
Ο ιός που προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2) και ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) ήταν οι δύο ερπητοϊοί που συνέβαλαν σταδιακά στην εμφάνιση (προ)διαβήτη κατά 59% και 33% αντίστοιχα, ενώ ο HSV-2 έδειξε επιπλέον συσχέτιση και με υψηλά επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης -ένδειξη αυξημένου σακχάρου στο αίμα-, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μένει να αποκωδικοποιηθούν οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την παραπάνω σχέση. Όπως εξηγούν, και οι δύο ερπητοϊοί προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας ή καταστέλλοντάς το, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος.
Διαβάστε επίσης:
Η ιογενής νόσος που απασχολεί σοβαρά τους 50ρηδες
Διαβήτης: Η αποτελεσματική κίνηση που αναστρέφει τη νόσο και μειώνει το λίπος στο ήπαρ
Διαβήτης: Η απλή κίνηση που τον αποτρέπει και τον αναστρέφει – Όλοι μπορούν να την κάνουν