Το χάσμα μεταξύ της βιολογικής και της «υποκειμενικής ηλικίας» των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας αξιολόγησε μία Αμερικανίδα ερευνήτρια. Η Δρ. L.F. Carter πήρε συνεντεύξεις από 66 ανθρώπους ζητώντας τους να της αναφέρουν τη βιολογική τους ηλικία αλλά και το πόσο χρονών ένιωθαν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι ένιωθαν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νεότεροι.
Η ερώτηση που τέθηκε στους συμμετέχοντες ήταν: «Για τους περισσότερους ανθρώπους η βιολογική τους ηλικία δεν αντικατοπτρίζει το πόσων χρονών νιώθουν οι ίδιοι. Εσείς πόσων χρονών νιώθετε πως είστε;»
Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έπρεπε να είναι υγιείς για να νιώθουν νεότεροι εντούτοις στην έρευνα της Δρ. L.F. Carter τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που απάντησαν στην ερώτηση της δήλωσαν ότι ένιωθαν κατά πολύ νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία ακόμα κι αν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Η μέση «υποκειμενική» ηλικία ήταν τα 51 χρόνια με μία μέση διαφορά τις δύο δεκαετίες ανάμεσα στη βιολογική και την «υποκειμενική ηλικία». Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες παρά την παρουσία κάποιας ασθένειας ένιωθαν το λιγότερο 20 χρόνια νεότεροι από την ηλικία τους. Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν ότι ένιωθαν 17 ετών ενώ μόνο το 8% των συμμετεχόντων ένιωθαν ότι είχαν την ίδια ηλικία με τη βιολογική τους ηλικία.
Στη μελέτη της Δρ. Carter φάνηκε επίσης πως το φύλο έπαιζε σημαντικό ρόλο καθώς οι γυναίκες δήλωναν μικρότερη υποκειμενική ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες συμμετέχοντες.
Η υποκειμενική ηλικία και το… χάσμα των γενεών
Η έννοια της «υποκειμενικής» ηλικίας μπορεί να βοηθήσει και στην κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών γενεών. Συνειδητοποιώντας ότι οι άνθρωποι που φαίνονται μεγαλύτεροι δεν αισθάνονται και τόσο μεγάλοι ενδέχεται να δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των γενιών ακόμα και σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.
Παράλληλα, η νεανική «υποκειμενική» ηλικία μπορεί να εξηγεί και γιατί πολλοί ηλικιωμένοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους και γιατί ενδιαφέρονται περισσότερο για ταξίδια και διασκέδαση
Τέλος η «υποκειμενική» ηλικία θα μπορούσε να εξηγήσει και την έλλειψη συμμόρφωσης των ηλικιωμένων ενηλίκων με τις ιατρικές οδηγίες.