Τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του φύλου μπορεί να συνδέονται με τη ρήξη τενόντων του ώμου και συγκεκριμένα με ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου , σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Joint Surgery.
Το στροφικό πέταλο ώμου είναι μια ομάδα μυών που εντοπίζονται από την ωμοπλάτη έως το βραχιόνιο οστό. Ο ρόλος αυτής της ομάδας μυών είναι η σταθεροποίηση της άρθρωσης του ώμου. Όταν ένας ή περισσότεροι από τους τένοντες του στροφικού πετάλου υποστεί ρήξη (ολική ή μερική) το κύριο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι ο πόνος.
Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μεταξύ των γυναικών με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, οι πιθανότητες ρήξης του στροφικού πετάλου ήταν 48% υψηλότερες σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων. Από την άλλη, μεταξύ των ανδρών, οι πιθανότητες ρήξης του στροφικού πετάλου ήταν 89% υψηλότερες μεταξύ των ατόμων με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
«Είναι γνωστό πως όταν έχει κανείς χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Καθώς μάλιστα τα οστά γίνονται πιο αδύναμα, αυτό θέτει σε κίνδυνο τις συνδέσεις τένοντα-οστού και έτσι έχουμε τη ρήξη του στροφικού πετάλου» τόνισε ο Δρ. Peter Chalmers, ορθοπεδικός χειρουργός και κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Για την πιθανή εξήγηση αυτού, ο καθηγητής Chalmers τόνισε πως «η τεστοστερόνη δρα ως στεροειδές που σημαίνει ότι χτίζει μύες. Είναι κοινώς αποδεκτό πως όταν ο μυς αναπτύσσεται, ο τένοντας πρέπει να αναπτυχθεί για να αντισταθμίσει την αυξημένη δύναμη του μυός. Μπορεί λοιπόν όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά, οι τένοντες να μην λαμβάνουν πλέον αυτό το σήμα και τότε η πρόσδεση μπορεί να αποδυναμωθεί».
Όπως άλλωστε προσθέτουν και οι συγγραφείς της έρευνας, οι ανεπάρκειες των ορμονών αυτών μπορούν όχι μόνο να οδηγήσουν σε ρήξεις του στροφικού πετάλου, αλλά επίσης μπορούν να εμποδίσουν την επούλωση. Πάντως για τους ειδικούς ο κίνδυνος μπορεί να αποτραπεί.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας για να συλλέξουν στοιχεία για σχεδόν 230.000 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 54 ετών, που υποβλήθηκαν σε επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης του στροφικού πετάλου από το 2008 έως το 2017. Αντιστοίχισαν λοιπόν αυτούς τους ασθενείς με όσα άτομα δεν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση.
Μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε επέμβαση, το 27% των γυναικών είχαν ανεπάρκεια οιστρογόνων και το 7% των ανδρών είχαν ανεπάρκεια τεστοστερόνης, σε σύγκριση με το 20% και 4% αντίστοιχα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως η αποκατάσταση στροφικού πετάλου ήταν περίπου τρεις φορές πιο πιθανή σε γυναίκες με ανεπάρκεια οιστρογόνων και για τους άνδρες με ανεπάρκεια τεστοστερόνης.
«Η έρευνα αυτή παρέχει πρόσθετες αποδείξεις πως οι ρήξεις των τενόντων είναι μεταβολικής προέλευσης», τόνισε ο Δρ. Chalmers προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι που έχουν άλλες υποκείμενες μεταβολικές ανωμαλίες, πρέπει να αντιληφθούν πως αυτές οι ελλείψεις είναι κακές για τη συνολική υγεία και έχουν επιπτώσεις σε όλο το σώμα, ακόμα και στον ώμο».
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και στην επούλωση» πρόσθεσε ο Δρ. Randy Cohn, επικεφαλής του τμήματος ορθοπεδικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Huntington στο Huntington της Νέας Υόρκης.
Μάλιστα για να αποφευχθούν οι ρήξεις του στροφικού πετάλου οι ειδικοί προτείνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν ωστόσο προκύψουν οι ρήξεις, προτείνουν η φυσικοθεραπεία και τα παυσίπονα χωρίς συνταγή είναι η καλύτερη θεραπεία. «Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης ενδείκνυται πραγματικά μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας» πρόσθεσαν οι ίδιοι.
Διαβάστε επίσης:
Ρήξη τενόντων του ώμου: Αυτή είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης
Τι προκαλούν τα αυξημένα οιστρογόνα – Η αντιμετώπιση που σώζει
Τεστοστερόνη: Ένας σοβαρός λόγος να αποφύγετε την θεραπεία υποκατάστασης