Η εύρεση ενός σκοπού ικανού να νοηματοδοτεί τη ζωή φαίνεται πως λειτουργεί ως ασπίδα για τη νοητική λειτουργία των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με ανασκόπηση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCL για τα δεδομένα οκτώ επιστημονικών δημοσιεύσεων για 62.250 ηλικιωμένους από όλο τον κόσμο, ο στόχος ζωής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Ageing Research Reviews έδειξαν πως, πέραν της άνοιας, μείωση κατά 19% παρατηρήθηκε και στις πιθανότητες κλινικά αποδεδειγμένης γνωστικής εξασθένησης, μια κατάσταση – πρόδρομο της εκφύλισης του νου που περιλαμβάνει έκπτωση στη μνήμη, την ομιλία και τη σκέψη.
Οι προστατευτικοί μηχανισμοί
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η απόδοση νοήματος στη ζωή μέσω ενός σκοπού μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από το στρες και να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, δύο μεταβλητές άμεσα συνδεδεμένες με την άνοια. Παράλληλα, μπορεί καθώς φαίνεται να δώσει κίνητρα για μεγαλύτερη ενεργητικότητα μέσω π.χ. της γυμναστικής αλλά και εντονότερη κοινωνικοποίηση, δύο προστατευτικούς παράγοντες έναντι της άνοιας.
Ο επικεφαλής ερευνητής Joshua Stott από το UCL, δήλωσε: «Τα προγράμματα για την πρόληψη της άνοιας σε ομάδες υψηλού κινδύνου που εστιάζουν στην ευημερία των ατόμων, θα μπορούσαν να βελτιωθούν προτεραιοποιώντας δραστηριότητες που δίνουν σκοπό και νόημα στη ζωή αντί να περιορίζονται στην πρόκληση ευχαρίστησης προς επίτευξη καλύτερης διάθεσης», δεδομένου πως η έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια σύνδεση μεταξύ μεγαλύτερης ψυχικής ευφορίας και μικρότερου κινδύνου για άνοια. Ο Δρ Stott έδωσε και ένα παράδειγμα σχετικά με το πώς πρέπει να επιλέγονται οι ευργετικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το οποίο για ένα άτομο με μεγάλες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, η συμμετοχή στη φροντίδα ενός δημόσιου κήπου θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα σημαντικά οφέλη.
Τέλος, η υποψήφια διδάκτωρ Georgia Bell πρόσθεσε ότι η μελέτη τους έρχεται να πλειοδοτήσει στην επιστημονική γνώση που συνδέει την απόκτηση ενός σκοπού στη ζωή με καλύτερη πενυματική υγεία και μικρότερο κίνδυνο κινητικών προβλημάτων και καρδιακών παθήσεων στην τρίτη ηλικία.