Λιγότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς (10%) με καρδιακή ανεπάρκεια συμμορφώνονται πλήρως με τις ιατρικές συμβουλές για περιορισμό στην κατανάλωση αλατιού και υγρών, καθημερινό έλεγχο του βάρους, σωματική άσκηση κ.α. σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας «Heart Failure 2019» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας από τις  25 έως τις 28 Μαΐου.

Η νέα έρευνα με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπεάτα Γιανκόβσκα-Πολάσκα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στην Πολωνία, που έγινε σε 475 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, δείχνει ότι η μοναξιά είναι ο πιο σημαντικός παράγων που εξηγεί κατά πόσο ο ασθενής θα τηρεί τις οδηγίες των γιατρών και θα παίρνει ανελλιπώς τα φάρμακα του.

«Οι ασθενείς που ζουν μόνοι τους, τα πάνε χειρότερα σε κάθε επίπεδο. Τα μέλη της οικογένειας παίζουν κομβικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να ακολουθούν τις ιατρικές συστάσεις, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους, παρέχοντας τους συναισθηματική υποστήριξη, πρακτική βοήθεια και συμβουλές», δήλωσε η Πολωνή ερευνήτρια.

Η μελέτη βρήκε ότι μόνο το 7% των ασθενών ακολουθούν όλες τις μη φαρμακευτικές συμβουλές και μόνο το 58% παίρνουν κανονικά τα φάρμακα τους. Οι γυναίκες είναι χειρότερες από τους άνδρες και οι άνω των 65 χειρότεροι από τους νεότερους. Οι ασθενείς που είναι αμελείς, αδιάφοροι ή ξεχασιάρηδες, εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας και αυξημένο κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, ο ασθενής νιώθει δύσπνοια, εμφανίζει πρήξιμο στα πόδια ή άλλα σημεία και έχει αίσθημα κόπωσης, καθώς υγρά συσσωρεύονται στο σώμα του και οι μύες λαμβάνουν ανεπαρκές αίμα και οξυγόνο. Ο καθημερινός έλεγχος του βάρους δείχνει κατά πόσο χειροτερεύει η κατακράτηση των υγρών, ενώ η μείωση του αλατιού και των υγρών βοηθούν στη μείωση των υγρών.