Ένας υγιής τραπεζικός λογαριασμός και η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών του σπιτιού χωρίς δυσκολίες, αποτελούν θετικούς προγνωστικούς δείκτες υγείας μετά από μία καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα που καταδεικνύει πως η σοβαρή οικονομική πίεση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου για τους επιζώντες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3.000 άτομα, 75 ετών και άνω, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε μετά την καρδιακή προσβολή που υπέστησαν.
«Η έρευνα μας δείχνει την σημασία της οικονομικής πίεσης στην πρόβλεψη για το ποιοι ασθενείς θα επιβιώσουν από σοβαρές καταστάσεις υγείας» τόνισε ο Jason Falvey, συγγραφέας της έρευνας από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland. «Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, δεν ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ούτε ήταν εγγεγραμμένοι σε κάποιο κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης» τόνισε ο συγγραφέας της έρευνας, υπερθεματίζοντας όμως έτσι το γεγονός πως αν δεν ρωτηθούν οι ασθενείς κατά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού τους, δεν θα γίνει και ποτέ γνωστό το οικονομικό τους υπόβαθρο.
Βάσει της έρευνας, αφού πέρασαν έξι μήνες από το εξιτήριο που έλαβαν οι ασθενείς, περίπου το 17% αυτών που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά έχασαν τη ζωή τους, συγκριτικά με το 9% που είχαν μέτρια οικονομική πίεση και το 7% εκείνων που δεν είχαν καμία οικονομική ανησυχία.
Μετά την προσαρμογή και άλλων παραγόντων υγείας, η σοβαρή οικονομική επιβάρυνση αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 61% συγκριτικά με όσους είχαν μέτρια ή καμία οικονομική ανησυχία.
Για τους επιστήμονες, η έλλειψη πρόσβασης σε σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα και υπηρεσίες σχετίζεται με την ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, ενώ όπως τονίζουν οι βιολογικοί στρεγόνοι παράγοντες όπως η φλεγμονή συνδέονται με τα οικονομικά προβλήματα επηρεάζοντας πιθανότατα τον κίνδυνο θανάτου.
Τα νοσοκομεία και οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την οικονομική κατάσταση των ασθενών για να μπορούν να αναγνωρίσουν εκείνους που πιθανά κινδυνεύουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Επιπλέον, οι κοινωνικοί λειτουργοί και το λοιπό ιατρικό προσωπικό μπορεί να παραπέμψει αυτούς τους ασθενείς να λάβουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη, αν αυτό είναι δυνατό, ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα με συμμετοχή για την πληρωμή φαρμάκων.
«Παρατηρούμε ένα πραγματικό κόστος από την άποψη της συντόμευσης της ζωής των ασθενών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο τέλος του μήνα όχι απαραίτητα λόγω της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής κάλυψης αλλά πιθανά λόγω της ανικανότητάς μας να προσφέρουμε σε αυτούς τους ασθενείς πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας που έχουν ανάγκη» κατέληξε ο Δρ. Albert Reece, αντιπρόεδρος ιατρικών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος για τους ηλικιωμένους που ζορίζονται οικονομικά
Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Για ποιους αυξάνεται έως και 30% ο κίνδυνος