Στην καινοτόμα δημιουργία μιας συσκευής που μοιάζει με μαξιλάρι αλλά προσομοιώνει μηχανικά την αναπνοή, προχώρησαν οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία τέτοια συσκευή «αγκαλιάς» θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του άγχους των νεών κατά την εξεταστική περίοδο.
Ειδικότερα, η θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων, που ωστόσο κοστίζει ακριβά ενώ ταυτόχρονα τα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα βοηθήματα που υπάρχουν στο σπίτι μπορούν να συνεπικουρήσουν στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών, ωφελώντας έτσι τους ανθρώπους που βιώνουν το άγχος παροδικά. Ωστόσο, ένας μικρός αλλά ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ερευνών αναδεικνύει τις δυνατότητες μείωσης του άγχους μέσα από συσκευές που βασίζονται στην αφή όπως είναι τα φορητά TouchPoints και το διαδραστικό θεραπευτικό ρομπότ, ο Paro η φώκια.
Βάσει της έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο PLOS ONE , η Alice Haynes από το Πανεπιστήμιο του Bristol και οι συνεργάτες της, έχουν αναπτύξει μία συσκευή που βασίζεται στην αφή και θα μπορούσε εν δυνάμει να ανακουφίσει από το άγχος. Αρχικά, κατασκεύασαν αρκετές πρωτότυπες συσκευές που προσομοίαζαν διαφορετικές αισθήσεις, όπως η αναπνοή, το γουργουρητό και ο καρδιακός παλμός. Κάθε ένα από αυτά είχε τη μορφή ενός απαλού και «αγκαλιάσιμου» μαξιλαριού. Οι δοκιμές μάλιστα κατέδειξαν πως «το μαξιλάρι που αναπνέει» είναι το πιο ευχάριστο και ηρεμιστικό και έτσι οι ερευνητές το εξέλιξαν περαιτέρω, αναπτύσσοντας το μηχανικό μαξιλάρι.
Για να ελεγχθεί η νέα αυτή αυτή συσκευή, η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 129 εθελοντές για ένα πείραμα που περιλάμβανε ένα ομαδικό τεστ μαθηματικών. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια πριν και μετά το πείραμα, οι ερευνητές βρήκαν πως οι μαθητές που έκαναν χρήση της συσκευής ήταν λιγότερο αγχωμένοι πριν το τεστ, σε σύγκριση με όσους δεν το χρησιμοποίησαν. Στο πλαίσιο του πειράματος μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ του «μαξιλαριού που αναπνέει» και του καθοδηγούμενου διαλογισμού, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα και από τις δύο χρήσεις να είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους.
Απόρροια όλων αυτών των ευρημάτων είναι πως το «μαξιλάρι που αναπνέει» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί το άγχος, επωφελώντας έτσι λόγου χάρη του μαθητές που αγωνιούν για την εξεταστική περίοδο.
Σε μετέπειτα χρόνο πάντως οι επιστήμονες σκοπεύουν να διερευνήσουν την ψυχολογική αντίδραση των ατόμων στη συσκευή – για παράδειγμα, τις αλλαγές στον καρδιακό παλμό ή στα μοτίβα αναπνοής προκειμένου να διαφωτιστούν οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους η συσκευή ανακουφίζει από το άγχος.
Διαβάστε επίσης:
Απίστευτο: Οι πασίγνωστες ενέσεις που μειώνουν κατά 70% το άγχος
Έξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος
Η εναλλακτική άσκηση που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος