Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε Εξωσωματική Γονιμοποίηση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Αθήνα.
Η μελέτη έγινε σε δείγμα 111 γυναικών με περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια. Πληροφορίες για την γονιμότητά τους και την θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής των γυναικών είχαν συλλεχθεί μέσω δομημένων ερωτηματολογίων.
Δύσπνοια, οίδημα στα κάτω άκρα και νυκτουρία μπορεί να αποτελούν σημάδια περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας, καρδιολογική πάθηση που επηρεάζει μία στις 1.000 εγκύους παγκοσμίως και απειλεί τη ζωή του κυήματος και της μητέρας. Κατά την περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια η καρδιά διογκώνεται και αποδυναμώνεται στα όψιμα στάδια της κύησης ή αμέσως μετά τον τοκετό.
«Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε μεταξύ της φυσιολογικής δυσφορίας της κύησης και των συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας», εξήγησε ο Δρ. Tobias Pfeffer, εις εκ των συγγραφέων της μελέτης, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερο στη Γερμανία. «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας. Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι ότι η οποία σωματική δυσφορία δεν είναι απαραιτήτως καλοήθης. Η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια συχνά διαγιγνώσκεται πολύ αργά με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόγνωση της ασθενούς», συμπλήρωσε.
Και η καθηγήτρια Denise Hilfiker-Kleiner επίσης από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερο και ερευνήτρια Μοριακής Καρδιολογίας πρόσθεσε ότι «όλες οι γυναίκες που έχουν συλλάβει με υποβοήθηση θα πρέπει να συμβουλεύονται από τους γυναικολόγους και τους ειδικούς γονιμότητας να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου του ηχοκαρδιογραφήματος, μετά τον τοκετό ή λίγο πριν, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας».
Η Δρ. Hilfiker-Kleiner σημείωσε ότι το ποσοστό των κυήσεων με υποβοηθούμενη γονιμοποίηση κυμαίνεται μεταξύ 10% και 50% ανά κύκλο ανάλογα με την ηλικία και τη μέθοδο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους θεραπείας εάν η εγκυμοσύνη δεν αρχίσει ή χαθεί σε πρώιμο στάδιο. Οι απολεσθείσες εγκυμοσύνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια. Οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει σημάδια καρδιακού στρες ή μειωμένης λειτουργίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένας άλλος κύκλος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή νοσηρότητα».
Αιτιολογώντας τον συσχετισμός της μελέτης οι ερευνητές εξηγούν ότι συνήθως οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση είναι μεγαλύτερης ηλικίας και γεννούν δια καισαρικής τομής, συνεπώς συντρέχουν ταυτόχρονα δύο παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας. Περαιτέρω, κατά την Εξωσωματική Γονιμοποίησης σε πολλές χώρες ακόμα εφαρμόζεται η τεχνική της πολλαπλής εμφύτευσης που συντελεί σε πολύδυμη κύηση και αυτό επίσης αυξάνει το ενδεχόμενο περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας.
Βέβαια δεν παραλείπουν να προσθέσουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει γενετική προδιάθεση κάποιων γυναικών τόσο στην υπογονιμότητα όσο και στην περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η έρευνα επί του θέματος να συνεχιστεί ώστε να ξεκαθαριστούν οι παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της δυνητικά θανατηφόρου καρδιακής πάθησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιτυχίας των διαφόρων μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αλλά και οι οικονομικά προσιτές τεχνικές έχουν συντελέσει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των παιδιών που γεννιούνται κατόπιν Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Η Ελλάδα μάλιστα πρωτοπορεί στον τομέα αυτόν παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να είναι χώρα-προορισμός για χιλιάδες ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας που επιθυμούν να γίνουν γονείς.