Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στο προφίλ των ασθενών που νοσηλέυονται με κορωνοϊό και πεθαίνουν σύμφωνα με έρευνα από τη Βραζιλία. Όπως είναι αναμενόμενο και συμπληρώνοντας προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα, λιγότεροι ήταν οι παράγοντες αυξημένου κίνδυνου νοσηλείας και θανάτου στους εμβολιασμένους.
Ερευνητές από το Εργαστήριο Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του São José do Rio Preto (FAMERP) ανέλυσαν δεδομένα 2.777 νοσηλευόμενων ασθενών την περίοδο μεταξύ 5 Ιανουαρίου και 12 Σεπτεμβρίου 2021 σε κεντρικό νοσοκομείο της περιοχής στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η περίοδος διερεύνσης συνέπεσε με την επικράτηση της παραλλαγής Γάμα στη συγκεκριμένη πολιτεία και με τον πλήρη εμβολιασμό των κατοίκων άνω των 60 ετών με δύο δόσεις.
«Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να ανακαλύψουμε τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες θανάτου στις λοιμώξεις COVID-19 και πώς μπορεί να επηρεάσει ο εμβολιασμός», σημειώνει ο Maurício Lacerda Nogueira, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του São José do Rio Preto (FAMERP) και συγγραφέας της μελέτης.
Οι ασθενείς που μελετήθηκαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το αν είχαν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους ή όχι και οι ερευνητές συνέκριναν ορισμένα χαρακτηριστικά τους, όπως την ηλικία, το φύλο και τις συννοσηρότητες αλλά και τα συμπτώματα, την κλινική κατάσταση και την έκβαση της νοσηλείας (ανάρρωση ή θάνατος).
Ο μέσος όρος ηλικίας των 2.518 ανεμβολίαστων ασθενών που διερευνήθηκαν ήταν τα 51 έτη, ενώ το 71,5% είχε μία ή περισσότερες συννοσηρότητες, κυρίως καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία. Από την άλλη, η μέση ηλικία των 259 συμμετεχόντων που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ήταν τα 73 έτη και το 95% είχε συννοσηρότητες.
Εφαρμόζοντας τη στατιστική μέθοδο, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στους παράγοντες που συσχετίστηκαν με τον αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου των ανεμβολίαστων ασθενών, εάν βρισκόντουσαν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 και έπασχαν από κάποια από τις εξής παθήσεις: καρδιαγγειακή νόσο, ηπατική, νεφρική και νευρολογική διαταραχή, σακχαρώδης διαβήτης, και ανοσοανεπάρκεια.
Αντίθετα, στους εμβολιασμένους, οι ασθενείς άνω των 60 ετών και όσοι έπασχαν από νεφρική ανεπάρκεια ήταν οι μόνοι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
«Αυτή είναι και η χειροπιαστή απόδειξη ότι ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ως προστασία και σώζει ζωές» σημειώνει ο δρ. Nogueira.
Η Cássia Fernanda Estofolete, πρώτη συγγραφέας και μέλος του Εργαστηρίου Ιολογίας, συμπληρώνει το παζλ σχετικά με τις αλλαγές που έφερε στο προφίλ των ασθενών το εμβόλιο: «Με την επανέναρξη των εκλεκτικών χειρουργείων, την ανοσοποίηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού και την εμφάνιση της Omicron, βλέπουμε μια διαφορετική εικόνα στα νοσοκομεία», είπε. «Πολλοί ασθενείς δεν εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω του ιού, αλλά ανακαλύπτουν ότι έχουν κορωνοϊό κατά την εισαγωγή τους για προγραμματισμένη επέμβαση ή λόγω τραυματισμού. Επίσης, πολλοί ηλικιωμένοι με συννοσηρότητες νοσηλεύονται επειδή η λοίμωξη COVID-19 επιδεινώνει μια υποκείμενη νόσο, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια, για παράδειγμα. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν νοσηλεύονται πλέον λόγω του ιού, όπως συνέβαινε τη στιγμή που διεξήχθη η μελέτη» καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Εμβόλια mRNA: Γιατί είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής Covid-19
Κορωνοϊός – Ανοσία: Ποιοι θα κάνουν αντισώματα για μια ζωή