Η παραπληροφόρηση σχετικά με την νόσο Covid-19 είναι μεγάλη και οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν, συγκριτικά με τους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει την αντικαρκινική θεραπεία ή όσους δεν νοσούν με καρκίνο. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας σε 900 ενήλικες αμερικανούς που δημοσιεύθηκαν στο Patient Education and Counseling.
Ποια είναι η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί στην μεγαλύτερη ευαλωτότητα στα fake news που έχουν όσοι υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία συγκριτικά με όσους έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους; Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Jeanine Guidry επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Μέσων και Πολιτισμού Richard T. Robertson του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δίνει ορισμένες πιθανές εξηγήσεις: «Μπορεί οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία να έχουν αυξημένο άγχος για το πώς η πανδημία θα επηρεάσει την επιβίωσή τους, οδηγώντας τους να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου εκτίθενται περισσότερο σε παραπληροφόρηση» επισημαίνει.
Επιπρόσθετα η αυξημένη αναζήτηση πληροφοριών μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες επεξεργασίας πληροφοριών των ασθενών με καρκίνο. Μπορεί να οδηγηθούν σε βιαστικά συμπεράσματα, αντί να αξιολογήσουν νηφάλια την αξιοπιστία των πληροφοριών στις οποίες εκτίθενται.
Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι οι επιζώντες καρκίνου που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, ενδεχομένως είχαν αποκτήσει και μεγαλύτερη εμπειρία στην αξιολόγηση των διαδικτυακών δεδομένων. Πρόκειται για ανθρώπους που ήδη πέρασαν τη οδυνηρή διαδικασία των θεραπειών και της αναζήτησης έγκυρης ενημέρωσης και έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να πιστεύουμε ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Έχουν κατανοήσει μέσω της προσωπικής εμπειρίας, ότι πρέπει να ρωτούν και να λαμβάνουν τη γνώμη του γιατρού τους καθώς και άλλων προσώπων που θεωρούνται εξειδικευμένα στα ζητήματα που τους αφορούν.
Η επιρρέπεια σε παραπληροφόρηση για την Covid-19 των ασθενών με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Εξίσου ευάλωτοι σε fake news είναι και οι γονείς των παιδιών με καρκίνο σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα ερευνητών που διαπίστωσε ότι οι γονείς παιδιών με καρκίνο ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν την παραπληροφόρηση για την COVID-19 συγκριτικά με τους γονείς παιδιών χωρίς ιστορικό καρκίνου.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: «Η παραπληροφόρηση επιδεινώνει τις συνέπειες της πανδημίας»