Eνθαρρυντικά φαίνεται πως είναι τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σε συνεργασία με τον οργανισμό HCA Healthcare σχετικά με τη χρήση του αντιικού φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με COVID-19 με χαμηλή ροή οξυγόνου ή καθόλου οξυγόνο, καθώς αύξησε τις πιθανότητες βελτίωσης της κατάστασης αυτών των ασθενών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases και ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 43 χιλιάδων νοσηλευόμενων ασθενών στις εγκαταστάσεις του HCA Healthcare. Συνολικά, το 74% των ασθενών που έλαβαν ως θεραπεία τη ρεμδεσιβίρη σημείωσαν βελτίωση εντός 28 ημερών (με διάμεσο χρόνο επτά ημερών) έναντι του 68,3% (με διάμεσο χρόνο εννέα ημερών) των ασθενών στην ομάδα ελέγχου, τα μέλη της οποία πληρούσαν τις προδιαγραφές για να λάβουν την ουσία αλλά δεν την έλαβαν.
Ειδικότερα, οι ασθενείς που έλαβαν τη ρεμδεσιβίρη και λάμβαναν θεραπεία οξυγόνου χαμηλής ροής ή δεν λάμβαναν θεραπεία οξυγόνου παρουσίασαν τη μεγαλύτερη κλινική βελτίωση σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου. Επιπλέον, η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μείωσε καταλυτικά τη θνησιμότητα σε ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο χαμηλής ροής, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η δεξαμεθαζόνη. Από αυτούς τους ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο χαμηλής ροής, το ποσοστό θνησιμότητας 28 ημερών όσον έλαβαν τη ρεμντεσιβίρη ήταν 4,1% χαμηλότερο σε σύγκριση με τους ασθενείς στην ομάδα ελέγχου.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ένταξη της ρεμδεσιβίρης στο πρωτόκολλο αντιμετώπισης των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19», αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Brian Garibaldi, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Παρατηρήσαμε ότι η ρεμδεσιβίρη είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, προτού ο ασθενής χρειαστεί υψηλά επίπεδα οξυγόνου ή διασωλήνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς που χρειάζονται αυτό το είδος προηγμένης αναπνευστικής υποστήριξης είναι πιθανό να ξεπεράσουν το σημείο όπου οι αντιικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές».
Αν και προηγούμενες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, οι ερευνητές της προκείμενης μελέτης θεωρούν ασφαλή τα συμπεράσματά τους λόγω της ποικιλομορφίας των ασθενών που αξιολογήθηκαν και του γεγονότος ότι αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αναδρομικές μελέτες για τη ρεμντεσιβίρη μέχρι και σήμερα.
«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα κρούσματα Delta και Omicron. Χρησιμοποιώντας ρεμντεσιβίρη για να συντομεύσουμε τη διάρκεια της νόσου, μπορούμε να ελευθερώσουμε νοσοκομειακές κλίνες για τους ασθενείς με COVID-19 αλλά και για non-COVID περιστατικά και να αποσυμφορίσουμε το σύστημα υγείας» καταλήγει ο Brian Garibaldi.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Νοσηλευόμενοι ασθενείς: Τα πασίγνωστα φάρμακα που μειώνουν κατά 41% τον κίνδυνο θανάτου