Δύο δραστικά συστατικά που εμπεριέχονται σε πολλά ευρείας χρήσης φαρμακευτικά σκευάσματα όταν χορηγηθούν συνδυαστικά μπορούν να αναστείλουν τη δράση του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Αυτό υποστηρίζει ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Pathogens.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον David A. Ostrov, καθηγητή Ανοσολογίας από το Κολέγιο Ιατρικής του αμερικανικού πανεπιστημίου, διαπίστωσαν ότι όταν συνδυαστεί η διφαινυδραμίνη -αντισταμινικό ευρείας χρήσης για την αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων- με την λακτοφερρίνη -πρωτεΐνη του ζωικού και μητρικού γάλακτος και χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία των ελκών του στομάχου και του εντέρου- εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι ειδικοί πραγματοποίησαν πειράματα σε κύτταρα πιθήκων και σε κύτταρα ανθρώπινου πνεύμονα.
«Ανακαλύψαμε γιατί ορισμένα φάρμακα είναι δραστικά κατά του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Στη συνέχεια, βρήκαμε έναν αντιιικό συνδυασμό που μπορεί να είναι αποτελεσματικός, οικονομικός και έχει μακρύ ιστορικό ασφάλειας», εξηγεί ο Δρ Ostrov.
Μεμονωμένα, οι δύο δραστικές ουσίες ανέστειλαν την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2 κατά περίπου 30%, ενώ συνδυαστικά μείωναν την αναπαραγωγή του ιού κατά 99%.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τον Δρ Ostrov, είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας συνδυαστικής αγωγής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της ανάρρωσης από την COVID-19. Επίσης, εγείρει την προοπτική περαιτέρω μελέτης μέσω μιας ακαδημαϊκής-εταιρικής συνεργασίας για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που επικεντρώνονται στην πρόληψη της COVID-19. Ενώ μια έρευνα για την αποτελεσματικότητα των δύο προαναφερόμενων ουσιών για την πρόληψη της COVID-19 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ζωικά μοντέλα.
Εν τω μεταξύ ο ερευνητής υπογραμμίζει ότι «αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, μην κάνετε αυτοθεραπεία είτε με διφαινυδραμίνη είτε με λακτοφερρίνη ως πρόληψη ή θεραπεία για τη COVID-19. Ο τύπος της λακτοφερρίνης που χρησιμοποιήσαμε στην έρευνα διαφέρει ελαφρώς από τον τύπο που είναι συνήθως διαθέσιμος για ευρεία χρήση».
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει την ευαλωτότητα στον SARS-CoV-2
Κορωνοϊός: Τα τρία πιο συχνά συμπτώματα – Σε πόσες μέρες εκδηλώνονται
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Omicron – Ποιοι νοσούν συχνότερα