Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας, χρησιμοποίησε ποντίκια ως πειραματόζωα για να διαπιστώσει ότι οι απόγονοι των τρωκτικών που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν λιγότερες πιθανότητες υπερβολικής αύξησης του βάρους τους μετά από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μητέρα που έχει υπερβολικό βάρος αλλά ασκείται μπορεί να ωφελήσει την υγεία των παιδιών της, η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση μιας μητέρας που δεν είναι παχύσαρκη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους απογόνους των ποντικιών που πραγματοποιούσαν 60 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε πρωί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Τα τρωκτικά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν ασκούνταν καθόλου αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Στο στάδιο του απογαλακτισμού, τα ποντίκια των οποίων οι μητέρες ασκούνταν παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον φαιό λιπώδη ιστό. Αυτός ο τύπος ιστού μετατρέπει το λίπος και τα σάκχαρα σε θερμότητα. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης υψηλότερη θερμοκρασία σώματος στην ομάδα των τρωκτικών που ασκούνταν, υποδεικνύοντας ότι ο φαιός λιπώδης ιστός τους ήταν πιο αποτελεσματικός – δηλαδή είχε υψηλότερη παραγωγή θερμότητας – γεγονός που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την παχυσαρκία και τα προβλήματα μεταβολισμού.

Μετά τον απογαλακτισμό, τα νεογνά ποντίκια ακολούθησαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για οκτώ εβδομάδες, κατά την οποία τα ποντίκια στην ομάδα άσκησης όχι μόνο απέκτησαν λιγότερο βάρος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά εμφάνισαν επίσης λιγότερα συμπτώματα μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και η λιπώδης ηπατική νόσος.

«Διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη άσκησης σε υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση των παιδιών για παχυσαρκία και συναφείς μεταβολικές παθήσεις, εν μέρει μέσω της εξασθένησης της λειτουργίας θερμογένεσης. Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε στις γυναίκες – είτε πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη είτε όχι – να ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς αυτό ωφελεί τη μεταβολική τους υγεία», δήλωσε ο Jun Seok Son, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ο οποίος πραγματοποίησε μελέτη.

Οι ερευνητές, πάντως, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πρόσθετες μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας στους απογόνους των μητέρων που ασκούνται.