Οι επιστήμονες είχαν ήδη από την έναρξη της πανδημίας εκφράσει τις ανησυχίες τους για τους ασθενείς με άνοια και τον αυξημένο κίνδυνο που διέτρεχαν σε περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό, καθώς ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου ήταν υψηλός. Όμως, τα ευρήματα μιας πρόσφατης αμερικανικής έρευνας δίνουν μια άλλη διάσταση στους πραγματικούς παράγοντες κινδύνου που απειλούν τους ασθενείς με άνοια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι ασθενείς με άνοια που νοσηλεύτηκαν αφού νόσησαν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην πόλη της Νέας Υόρκης, αν και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών κατέληξε, η αιτία δεν ήταν η άνοια καθώς «άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία και η συννοσηρότητα, ήταν οι πραγματικοί κινητήριοι παράγοντες» που επηρεάσαν δραματικά την κατάσταση της υγείας τους αναφέρει ο James Noble, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια και στο Ινστιτούτο Taub για την Έρευνα για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ και την Γήρανση του Εγκεφάλου.

Μια αναμφισβήτητη διαφορά μεταξύ των ασθενών, ωστόσο, ήταν η μεγαλύτερη συχνότητα ντελίριου (οξεία συγχυτική κατάσταση) σε ασθενείς με άνοια: «Ήδη από την αρχή της πανδημίας, λάβαμε πολλές κλήσεις από τους φροντιστές ασθενών με άνοια σχετικά με την ξαφνική εμφάνιση συγχυτικής κατάστασης, ακόμη και σε αυτούς που νόσησαν μόνο με ήπια συμπτώματα από τον κορωνοϊού» αναφέρει ο Noble και διευρκρινίζει: «Τα περιστατικά συγχυτικής κατάστασης είναι κοινά σε ηλικιωμένους ασθενείς με διάφορους τύπους λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, η γρίπη και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και συνειδητοποιήσαμε ότι το ντελίριο μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένο ως σύμπτωμα του κορωνοϊού σε αυτό το μέρος του πληθυσμού».

Η παρατήρηση αυτή φάνηκε και στα δεδομένα της μελέτης από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, όπου τα συγχυτικά επεισόδια  εμφανίστηκαν σε περισσότερο από το 36% των ασθενών με άνοια σε αντίθεση με λιγότερο από το 12% των ασθενών χωρίς άνοια. Ακόμα, το άλλο ενδιαφέρον πόρισμα είναι πως οι ασθενείς με άνοια που νόσησαν από κορωνοϊό ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, ρίγη, ναυτία ή πονοκεφάλους σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς άνοια. Όμως υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό σύμφωνα με τον Noble καθώς αυτοί οι ασθενείς έχουν μειωμένη αντίληψη ή πολύ απλά δε θυμούνται ότι παρουσιάσαν αυτά τα συμπτώματα για να τα αναφέρουν.

Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους αυτής της διαφοροποίησης, ο Noble σημειώνει ότι η μελέτη υποδεικνύει ότι ίσως χρειαστεί να κοιτάξουμε πέρα ​​από τα κοινά και ευρέως γνωστά συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊο σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού και να εξετάσουμε τη σύγχυση και τα επεισόδια του παραληρήματος ως πιθανά συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό Sars Cov-2.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός – Έρευνα: Διπλάσιος ο κίνδυνος λοίμωξης για τους ανθρώπους με άνοια

Τρία τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας – Θα εκπλαγείτε