Τον περασμένο Ιανουάριο, το Nature ζήτησε τη γνώμη 100 ειδικών, ανοσολόγων, ιολόγων και ερευνητών λοιμωδών νοσημάτων που εργάζονται πάνω στον νέο κορωνοϊό, σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η εκρίζωση του ιού από τον πλανήτη. Η αρνητική απάντηση του 90% των ερωτηθέντων, μολονότι αποθαρρυντική, συνοδεύτηκε από την εκτίμηση ότι ο SARS-CoV-2 θα είναι ενδημικός αλλά αβλαβής, συμβιώνοντας με τον άνθρωπο εν ειρήνη χάρη στους εμβολιασμούς και τη φυσική ανοσία.
Τα πιο αισιόδοξα σενάρια που θέλουν τον ιό τριγύρω μας για δεκαετίες ή και περισσότερο, συμφωνούν πως το μέλλον του είναι να καταστεί λιγότερο επικίνδυνος, στα όρια του κοινού κρυολογήματος.
Βασική προϋπόθεση βέβαια παραμένει το τείχος ανοσίας που θα χτιστεί φυσικά (νόσηση) και τεχνητά (εμβόλια). Πώς μπορεί να επιτευχθεί όμως με έναν ιό τόσο απρόβλεπτο που τελευταία δείχνει να μεταλλάσσεται με γρήγορους ρυθμούς;
Μια απάντηση θα μπορούσε να αναζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης το 1918. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων, ένα τρίτο του παγκόσμιο πληθυσμού μολύνθηκε από τον ιό που μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα πτηνά. Μετά τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και τη φυσική ανοσία που απέκτησαν οι αναρρώσαντες, η εξάπλωση του ιού περιορίστηκε. Στη πορεία, οι λιγότερο επικίνδυνες μεταλλάξεις του που επικράτησαν τον κατέστησαν εποχικό και λιγότερο μολυσματικό.
Η εικόνα για τον SARS-CoV-2 παραμένει θολή. Μολονότι τα στοιχεία σχετικά με τις παραλλαγές του ιού ανανεώνονται διαρκώς, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα που να πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία καταγράφονται επιπλέον πιο μεταδοτικά και επικίνδυνα.
Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο πόρισμα πως ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, προσβάλλοντας ακόμη ανθρώπους που μπορεί να έχουν ήδη νοσήσει ή εμβολιαστεί.
Η ευλογιά θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον μοναδικό ιό που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη έως σήμερα, χάρη στην ισόβια ανοσία που εξασφαλίζουν η νόσηση και τα εμβόλια.
Διαβάστε επίσης
Μόσιαλος: Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια θα είναι μάλλον αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις
Κορωνοϊός και Γρίπη: Τι κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς με συννοσηρότητα
Κορωνοϊός: Η αντεπίθεση της γρίπης το 1918 προειδοποιεί την Ελλάδα το 2020