Μπορεί η λαϊκή ρήση να υποστηρίζει ότι «τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία», ωστόσο αμερικανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γονείς που έχουν πέντε ή περισσότερα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, συγκριτικά με όσους έχουν ένα ή δύο.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aging and Health, η Δρ. Sara Hipp και οι συνεργάτες της στην Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Myron B. Thompson του Πανεπιστημίου της Χαβάη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 25.000 άτομα, 50 ετών και άνω που είχαν λάβει μέρος σε εθνική μελέτη.
«Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των γυναικών, όπως η ηλικία που έκαναν το πρώτο παιδί, με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μετέπειτα. Αλλά ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σχέση του μεγέθους της οικογένειας με την καρδιακή νόσο και ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στο πως η πατρότητα σχετίζεται με τον κίνδυνο του άνδρα να εκδηλώσει καρδιακή πάθηση», εξηγεί η Δρ. Hipp.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 30% των γονιών που είχαν πέντε ή περισσότερα παιδιά είχαν κάποια καρδιακή πάθηση, όπως στεφανιαία νόσο, στηθάγχη ή συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια. Ενώ το ίδιο συνέβαινε σε μόλις το 22% αυτών που είχαν ένα ή δύο παιδιά και στο 21% αυτών που δεν είχαν απογόνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του συνόλου του δείγματος, το ένα τέταρτο είχε ενημερωθεί από γιατρό ότι τα τελευταία δύο χρόνια νοσούσε από καρδιακή πάθηση.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι και στα δύο φύλα, όσο περισσότερα παιδιά έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Μάλιστα ο συσχετισμός ισχύει ακόμα και αν συνεκτιμήσουμε άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, η εθνικότητα/φυλή και ο τόπος γέννησης», λέει η Δρ. Sara Hipp.
Ειδικά στις γυναίκες ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν μεταβλητές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η άθληση.