Μία γυναίκα με δίδυμο αδελφό φαίνεται να μειονεκτεί συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν δίδυμη αδελφή σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 13.800 διδύμων που γεννήθηκαν στη Νορβηγία από το 1967 έως το 1978. Συγκρίνοντας τις γυναίκες με δίδυμη αδελφή με εκείνες που είχαν δίδυμο αδερφό, οι δεύτερες είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν το λύκειο και σχεδόν 4% λιγότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν σπουδές σε κολέγιο. Από οικονομικής άποψης οι γυναίκες που είχαν δίδυμο αδερφό είχαν, μισθολογικά, σχεδόν 9% λιγότερες απολαβές όταν μπήκαν στα 30 τους.
Ακόμη η μελέτη έδειξε πως για όσες γυναίκες είχαν δίδυμο αδελφό οι πιθανότητες να παντρευτούν ήταν 12% μικρότερες συγκριτικά με όσες είχαν δίδυμη αδελφή, ενώ είχαν και περισσότερα προβλήματα γονιμότητας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά τη διάρκεια των σημαντικών περιόδων για την ανάπτυξη των εμβρύων, τα στεροειδή που παράγονται, από τις ωοθήκες και τους όρχεις, συμπεριλαμβανομένης και της τεστοστερόνης, ενδεχομένως να εξηγούν αυτές τις διαφορές. Μικρότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η προγεννητική παθητική έκθεση στις ορμόνες του αντίθετου φύλου θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά και άλλα χαρακτηριστικά του ατόμου.
Για να αποδείξουν αυτή τη θεωρία οι ερευνητές επανέλαβαν τις αναλύσεις εστιάζοντας μόνο στα κορίτσια που ανατράφηκαν μόνα τους επειδή ο δίδυμος αδερφός τους πέθανε λίγο μετά τη γέννα. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια δείχνοντας πως η μακροπρόθεσμες επιδράσεις είχαν καθοριστεί από την ενδομήτρια ζωή.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρακολουθεί ανθρώπους για περισσότερα από 30 χρόνια. Από τη γέννησή τους, στα σχολικά τους χρόνια και την ενηλικίωση, για να δείξει ότι η έκθεση κατά την ενδομήτρια ζωή στις επιδράσεις ενός αρσενικού διδύμου, προκύπτουν σημαντικές συνέπειες στη ζωή της δίδυμης αδελφής, συμπεριλαμβανομένης της αποφοίτησης από το σχολείο, το εισόδημα και τα ποσοστά γονιμότητας», δήλωσε ο Krzysztof Karbownik, οικονομολόγος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern και μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης.
«Πρόκειται για μία ιστορία για τη βιολογία των διαφορών των φύλων» δηλώνει ο εκ των συγγραφέων David Figlio και προσθέτει ότι «το συμπέρασμά μας δεν είναι πως τα θηλυκά που εκτέθηκαν στις ανδρικές ορμόνες είναι πιο ανδροπρεπή», αλλά συνάδουν με την ιδέα ότι η παθητική έκθεση στην προγεννητική τεστοστερόνη αλλάζει τα αποτελέσματα σχετικά με την γυναικεία εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την γονιμότητα».
«Βρήκαμε ότι υπάρχουν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες βιολογικές επιδράσεις του να είσαι δίδυμη αδελφή ενός άνδρα, αλλά το πώς παρατηρούμε αυτά τα αποτελέσματα «θετικά» ή «αρνητικά», εξαρτάται από την πολιτιστική εξάρτηση», σχολιάζει ο Christopher Kurzawa, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Northwestern.