Σε μία περίοδο που τα κρούσματα του κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς διεθνώς αλλά και στην χώρα μας, η προσπάθεια της επιστήμης για ανεύρεση θεραπευτικών μέσων, είναι συνεχής.
Παράλληλα με την εξέλιξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, φαρμακευτικοί και άλλοι παράγοντες, που θα δράσουν ευνοϊκά εναντίον της νόσου, δοκιμάζονται στην κλινική πράξη.
Μεταξύ αυτών, είναι και η κολχικίνη, ένα παλαιό, φθηνό και με πολύ λίγες παρενέργειες, φάρμακο. Η μοναδική αντιφλεγμονώδης δράση της ουσίας αυτής, φαίνεται ότι είναι ευεργετική σε νοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό.
Μια πολύ πρόσφατη επιστημονική μελέτη από της ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.
Πρόκειται για μια μελέτη με αναδρομικό σχεδιασμό. Σε σύνολο 303 ασθενών που νοσηλεύθηκαν για COVID-19, οι μελετητές εξέτασαν ομάδα που πήρε κολχικίνη και ομάδα που δεν πήρε.
Η σύγκριση των δύο ομάδων έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη, είχαν 5πλάσια πιθανότητα να πάρουν εξιτήριο στις 28 ημέρες νοσηλείας και το σημαντικότερο ότι είχαν μικρότερη θνησιμότητα (9% έναντι 33% σε αυτούς που δεν πήραν το φάρμακο.
Η μελέτη αυτή, έρχεται να προστεθεί σε άλλες τρείς δημοσιευμένες μελέτες, που έδειξαν ευνοϊκή επίδραση της κολχικίνης ,σε ασθενείς με covid-19:
Την Ελληνική μελέτη GRECO-19, που ήταν και η πρώτη που έδειξε ευνοϊκή δράση του φαρμάκου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό,
Την Ιταλική μελέτη
Και μελέτη από την Βραζιλία.