Έχετε αναρωτηθεί ποιο έπιπλο ευθύνεται για πολλά σοβαρά ατυχήματα μέχρι και τον θάνατο; Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers, κατέληξε στο πού πρέπει να δίνουμε τη μεγαλύτερη προσοχή κατά την επίπλωση του σπιτιού μας για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο American Journal of Surgery, τα τραπέζια με ελαττωματικές γυάλινες επιφάνειες  μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς και ενίοτε θανάσιμους τραυματισμούς. Τα στοιχεία, σημειώνουν οι ερευνητές, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την απόφαση των κανονισμών και των μέτρων προστασίας του καταναλωτή.

Από τις 3.241 περιπτώσεις της βάσης δεδομένων του Εθνικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Επιτήρησης Τραυματισμών και τις 24 περιπτώσεις από ένα κέντρο περίθαλψης τραυμάτων πρώτου βαθμού που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν παιδιά κάτω των 7 ετών και νεαρούς ενήλικες στις αρχές της τρίτης τους δεκαετίας.

Οι τραυματισμοί σημειώθηκαν επί το πλείστον στα χέρια, τους ώμους και το μέτωπο, συμπεριλαμβανομένων μικρών εκδορών και βλαβών στα κύρια όργανα και τα αγγεία, έως τον θάνατο.

Το φαινόμενο σε αριθμούς: περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ατυχήματα ετησίως, πολλά από τα οποία καταλήγουν σε θεραπεία σε κέντρα φροντίδας τραυμάτων και τμήματα εκτάκτων περιστατικών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των Η.Π.Α., το γυαλί προστασίας (tempered glass) είναι υποχρεωτικό στις γυαλινες πόρτες, αλλά στην προαίρεση του καταναλωτή για οριζόντιες επιφάνειες όπως οι επιτραπέζιες, οι οποίες είναι συχνά κατασκευασμένες με γυαλί χωρίς ειδική επεξεργασία και πιθανότερο έτσι να σπάσουν σχηματίζοντας αιχμές ικανές να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.

Στην αμερικανική βάση δεδομένων, 1.792 από τα περιστατικά τραυματισμών αφορούσαν σοβαρές ουλές και τα 24 δευτερεύοντες τραυματισμούς που οφείλονταν σε πτώση μετά το σπάσιμο του τραπεζιού. Ο καρπός, οι παλάμες και τα δάχτυλα αποτελούν τις σωματικές περιοχές που τραυματίζονται κατά κύριο λόγο. Συνολικά, ένα 15% των τραυματισμών αξιολογήθηκαν ως σοβαροί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον άνω και κάτω κορμό και καθώς και τους καρπούς.

Στο κέντρο περιποίησης τραυμάτων, τα μισά περιστατικά αφορούσαν τραύματα στα κυρίως όργανα, τον άνω κορμό, την κοιλιακή χώρα ή τις κοιλότητες των αρθρώσεων και απαιτούσαν χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ 8% απεβίωσαν ένα μήνα μετά τον τραυματισμό.

Κάποια ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • περίπου το 70% των τραυματιών ήταν άνδρες.
  • οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από το γυαλί που διαπέρασαν πέφτοντας οι άνθρωποι είτε μετά από τα θραύσματα
  • οι τραυματισμοί που δεν προκλήθηκαν από το γυαλί αλλά από χτυπήματα στο τραπέζι ή πτώσεις από αυτό, σημειώθηκαν συχνότερα σε παιδιά κάτω των 10 ετών, με τραύματα κυρίως στο πρόσωπο, το κεφάλι και το στόμα.

Η συγγραφέας της μελέτης Stephanie Bonne, Επίκουρη Καθηγήτρια Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey σημείωσε την επιτακτική ανάγκη αυστηρότερων κανονισμών προς αποτροπή της αμέλειας των κατασκευαστών για χρήση σκληρυμένου γυαλιού.

 

Διαβάστε επίσης:

Ναι, μπορείτε να ασφαλιστείτε μόνο για ατυχήματα – Πότε σας συμφέρει

Ατυχήματα στο σπίτι: Όλοι οι κανόνες ασφάλειας για τα παιδιά