Tο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine προτείνει τη λίστα με τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στις σελίδες του. Στο νούμερο 10 της σχετικής λίστας βρίσκεται η επάνοδος του HTLV-1.
Ο μάλλον «ξεχασμένος» ανθρώπινος Τ-λεμφοτρόπος ιός-1 (HTLV-1) επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να τον κατανοήσουν καλύτερα και να αποτρέψουν την εξάπλωσή του για το δικό μας καλό.
O HTLV-1 έχει συνδεθεί με την Τ-κυτταρική λευχαιμία/λέμφωμα των ενηλίκων (ATL) σε περιοχές όπως η Ιαπωνία, η Καραϊβική, η κεντρική και υποσαχάρια Αφρική, τμήματα της Νοτίου Αμερικής και της Αυστραλίας. Μάλιστα, στους Αβορίγινες της Αυστραλίας άνω των 50 ετών εκτιμάται ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού έχει μολυνθεί.
Πρόκειται για έναν ανθρώπινο ρετροϊό, ο οποίος προκαλεί λευχαιμία και λέμφωμα Τ-λεμφοκυττάρων σε ενήλικες. Υπολογίζεται ότι πέντε έως και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι φορείς του ιού HTLV-1. Οι μολυσμένες μητέρες έχουν 10-30% πιθανότητες να μολύνουν το νεογνό τους, εκτός και εάν αποφύγουν τον θηλασμό, οπότε ο κίνδυνος μειώνεται.
Κάθε άτομο που μολύνεται από τον HTLV-1 έχει πιθανότητα περίπου 5% να αναπτύξει Τ-κυτταρικό λέμφωμα, συνήθως μετά από μακρά ασυμπτωματική περίοδο 20 ή περισσοτέρων ετών.
Υπολογίζεται ότι 4% των ασθενών αναπτύσσουν μια προοδευτική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης που μοιάζει με την πολλαπλή σκλήρυνση και ονομάζεται HTLV-1-σχετιζόμενη μυελοπάθεια/τροπική σπαστική παραπάρεση.
Ο HTLV-1 μπορεί να μην είναι πολύ γνωστός ιός, ωστόσο δεν είναι καινούργιος. «Σε ορισμένες κοινότητες απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση τα τελευταία 40 χρόνια», επισημαίνει η Δρ. Fabiola Martin που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση ασθενών με HTLV-1 στο Πανεπιστήμιο του Queensland και έχει ιδρύσει το HTLVAware, website υπέρ της ενημέρωσης των ασθενών.
Τον περασμένο Μάιο η Fabiola Martin μαζί με επιφανείς συναδέλφους της συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ζητώντας την υποστήριξη του Οργανισμού στην προώθηση αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης εναντίον ενός από τους δυνητικά επιβλαβέστερους καρκινογόνους παράγοντες, του HTLV-1.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την καθυστέρηση στα αντανακλαστικά της παγκόσμιας κοινότητας όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης του εν λόγω ιού, εξαιτίας άλλων σημαντικών προτεραιοτήτων στον τομέα της υγείας. Θεωρούν ωστόσο ότι έχει έρθει η ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ενημερώσει το κοινό γι’ αυτό το νόσημα που μεταδίδεται με τα υγρά του σώματος και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, τη στιγμή που 17 διαφορετικές στρατηγικές πρόληψης έχουν αναγνωριστεί και προωθηθεί με σκοπό τη μείωση άλλων νόσων που μεταδίδονται από το αίμα και ανήκουν στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους όπως η ηπατίτιδα B και C και ο HIV, αλλά όχι και ο HTLV-1.
Στην επιστολή που συνυπογράφουν 60 κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές με πρώτους εξ’ αυτών την Δρ. Fabiola Martin και τον Δρ. Robert Gallo προτείνεται μια στρατηγική πέντε σημείων με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιου HTLV-1.
Οι ερευνητές που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή τους στην μελέτη του ιού, του τρόπου που αυτός μεταδίδεται, της πιθανής αντιμετώπισής του με αντιρετροϊκά φάρμακα, του σχεδιασμού εμβολίων για την προφύλαξη του πληθυσμού, αλλά και για την αφύπνισης της κοινής γνώμης για αυτή την νόσο. Όλοι συμφωνούν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και τώρα έχει έρθει η ώρα να καλυφθεί το κενό και να προφυλαχθούν οι ευπαθείς πληθυσμοί.