Τεράστιες διαφορές στο χρόνο θεραπείας με την θεραπευτική ύπνωση σε σχέση με κλασσικές μεθόδους ψυχοθεραπείας, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Health Magazine, όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο ψυχοθεραπευτής-κλινικός υπνοθεραπευτής Ε.Κ.Π.Α και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Υπνοθεραπευτών, Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Οι πρώτες υπνώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα στα θεραπευτήρια, στη συνέχεια στην Αρχαία Αίγυπτο, και ακολούθως στα χαρακώματα των Α και Β Παγκοσμίων Πολέμων, από στρατιωτικούς γιατρούς. Παρά το γεγονός ότι σε Αμερική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αναγνωριστεί επίσημα ως θεραπευτική μέθοδος από τη δεκαετία του 60, στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, και μόλις το 2017 το ΕΚΠΑ εκπόνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης με τίτλο «Ύπνωση-χαρακτηριστικά και θεραπευτικές εφαρμογές».

Η ύπνωση μπορεί να συνδράμει σχεδόν σε κάθε κατάσταση ψυχοσωματικού ή αυτοάνοσου, πάντα και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού, και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτόνομα, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αντενδείκνυται σε περιπτώσεις επιληψίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ