Θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να έχει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, βάσει των προκαταρκτικών συμπερασμάτων δύο νέων μελετών που παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης της Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά λόγω της επιδημίας του SARS-Cov-2.

Πρόκειται για αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, εντούτοις πολύ πρώιμα δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να επαληθεύουν την όποια αιτιολογική συσχέτιση.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας για όσους ανησυχούν ότι μπορεί να εκδηλώσουν τη νόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα της πρώτης μελέτης Albert Amran, φοιτητή της Ιατρικής Σχολής McGovern στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.

Ο ίδιος και η ομάδα του πέρασαν από «ακτινογραφία» μία εθνική βάση περισσότερων από 9.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όσοι είχαν κάνει τουλάχιστον ένα αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κατά 17% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, και εκείνοι που έκαναν συστηματικά το εμβόλιο εμφάνιζαν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο, κατά τον Albert Amran -ο οποίος σε κάθε περίπτωση σημειώνει πως «χωρίς κλινικές δοκιμές δεν μπορεί να ειπωθεί μετά βεβαιότητας ότι υπάρχει αιτιολογική επίδραση».

Ειδικά για τα άτομα ηλικίας 75 έως 84 ετών τα ευρήματα της ανάλυσης «μεταφράζονται» σε σχεδόν 6% μειωμένο κίνδυνο σε περίοδο 16 ετών.

Στη δεύτερη μελέτη, υπό την Svetlana Ukraintseva, αναπληρώτρια καθηγήτρια Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Duke στο Ντούραμ της Βόρειας Καρολίνας, εκτιμήθηκε ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ 5.100 ηλικιωμένων για να διαπιστωθεί ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου μεταξύ 65 και 75 ετών είχαν έως 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Η μελέτη δεν κατέγραψε μείωση του κινδύνου σε άτομα που έφεραν γονίδια που ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Από πλευράς της, η Heather Snyder, αντιπρόεδρος Ιατρικών και Επιστημονικών Υποθέσεων στην Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ, αποσαφήνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς το εμβόλιο μπορεί να συνδράμει στη μείωση του κινδύνου:

«Κάποια συγκεκριμένη λοίμωξη επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο τον εγκέφαλο προδιαθέτοντας για τη νόσο Αλτσχάιμερ; Το εμβόλιο οδηγεί σε μείωση της φλεγμονής και σε άλλους παράγοντες που συνδέονται με την ασθένεια; Ή, οι άνθρωποι που εμβολιάζονται έχουν πιο υγιεινές συνήθειες, όπως η τακτική άσκηση, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους; Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε» τονίζει.

Την ίδια στιγμή, μία τρίτη μελέτη,που διεξήχθη από το Κέντρο Έρευνας για την Άνοια στην Κοπεγχάγη και παρουσιάστηκε επίσης στη Διεθνή Διάσκεψη της Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, καταδεικνύει ότι οι πάσχοντες από άνοια κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν εάν προσβληθούν από σοβαρές λοιμώξεις.

Εξετάζοντας το ιστορικό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ατόμων στη Δανία προέκυψε ότι πάσχοντες από άνοια που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω λοίμωξης διέτρεχαν περισσότερο από έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με ανθρώπους που δεν έπασχαν ούτε από άνοια, ούτε από κάποια λοίμωξη.

Διαβάστε ακόμη

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια ορμόνη έχει τη δύναμη να αναστρέψει τη γνωστική βλάβη

Πόσο καλά «πιάνει» η μύτη σας; Δείτε από ποια νόσο κινδυνεύετε κατά 50% λιγότερο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το σημείο που αποκαλύπτει τον κίνδυνο δεκαετίες νωρίτερα