Σε όλα σχεδόν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, οι λειτουργίες ρυθμίζονται από βιολογικά ρολόγια, ευαίσθητα σε εξωτερικές αλλαγές όπως οι μεταβολές στην ένταση του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στην ώρα του δείπνου. Η διαταραχή της εύρυθμης λειτουργία των βιορυθμών επιφυλάσσει κινδύνους για την υγεία.
Τον παραπάνω κίνδυνο, ο οποίος απειλεί κατ’ εξοχήν όσους εργάζονται τη νύχτα και τους καρδιοπαθείς, μπορεί να αποσοβήσει μια συνήθεια ευρέως διαδεδομένη: η γυμναστική. Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα -και η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology-, 60 λεπτά προπόνησης αντοχής σε ποντίκια επαναπρογραμμάτισε κατά μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα τα ρολόγια των μυών τους, τα οποία «λάμβαναν» τις πληροφορίες από τις μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Κατά την πειραματική διαδικασία, οι ερευνητές μελέτησαν τα ποντίκια σε τρεις φάσεις στη διάρκεια μιας ημέρας: στο μέσο της φάσης ανάπαυσης, μία ώρα πριν από την έναρξη της ενεργού φάσης τους και στη μέση της ενεργού φάσης. Οι ενεργές φάσεις και οι φάσεις ανάπαυσης (ηρεμίας) στα ποντίκια ισοδυναμούν με την ημέρα και τη νύχτα στον άνθρωπο. Στη συνέχεια εξέτασαν τον τρόπο που μεταβλήθηκε η συγκέντρωση μιας πρωτεύουσας πρωτεΐνης ρυθμιστικής του βιολογικού ρολογιού έπειτα από αρκετές μέρες προπόνησης και μυικών συσπάσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανάλογα με την ώρα που πραγματοποιούνταν η προπόνηση, τα ρολόγια επαναρρυθμίζονταν κατά μία προγενέστερη ή μεταγενέστερη ώρα, χωρίς την ανάγκη κυκλοφορίας ορμονών ή του κεντρικού ρολογιού. Κοντολογίς, το εύρημα υποδεικνύει πως καταστάσεις προβληματικές εξαιτίας ενός ρολογιού που «τρέχει» ή έχει μείνει πίσω, μπορούν να διορθωθούν με τη σωστή ώρα και διάρκεια της άσκησης.
Σχετικό πείραμα σε ανθρώπους θα απαιτούσε πολλαπλές μυϊκές βιοψίες, μια διαδικασία επεμβατική. Παρά ταύτα, σύμφωνα και με τον Δρ. Christopher Wolff, μέλος της ερευνητικής ομάδας, η πειραματική διαδικασία μπορεί να προσαρμοστεί και σε ανθρώπους χωρίς την ανάγκη κλινικών δοκιμών, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι ένα χρονοδιάγραμμα προπονήσεων για κάποιους ασθενείς όπως οι καρδιοπαθείς.